înapoi la pagina de patologie sau direct la pagina principală
Cancer de vezică urinară (vezical)
află mai multe (în limba engleză)
Cancerul de vezică urinară se află pe locul cinci ca frecvență în SUA, cu aproape 60.000 de cazuri noi şi peste 12.000 de decese anual.
Bărbații şi fumătorii au un risc de două ori mai mare de a face cancer de vezică urinară decît restul populației.
Dacă este diagnosticat şi tratat într-un stadiu timpuriu, cancerul de vezică poate fi vindecat, cu o supraviețuire la 5 ani de aproape 95%.
Tipuri de cancer de vezică urinară (vezical)
cu celule tranziționale: circa 90% din cazuri (apare în țesutul care căptuşeşte vezica; dacă e limitat la stratul intern este cancer de vezică superficial).
cu celule scuamoase: apare din celulele scuamoase (celule subțiri, plate, care se pot forma în vezică după infecții sau iritații îndelungate).
adenocarcinom: apare în țesutul intern care căptuşeşte vezica după infecții sau iritații cronice.
Simptome de cancer de vezică urinară (vezical)
Cel mai important simptom de cancer de vezică urinară este apariția de sînge în urină (hematurie), care dă acesteia o culoare ruginie sau roşu intens. Totuşi, hematuria nu poate fi detectată întotdeauna cu ochiul liber şi poate fi deasemenea un simptom pentru alte condiții precum pietre la rinichi sau infecții de tract urinar. Alte simptome pot fi:
– urinare dureroasă
– urinare frecventă
– nevoie imperioasă de a urina fără rezultat
Prevenție pentru cancer de vezică urinară (vezical)
Nu există metode absolute de prevenire a cancerului de vezică, însă renunțarea la fumat este cea mai bună cale. Persoanele expuse la amine aromatice trebuie să respecte instrucțiunile de protecție a muncii. Consumul de cantități mari de lichide (în special apă), precum şi de fructe şi legume poate proteja împotriva cancerului de vezică.
Factori de risc pentru cancer de vezică urinară (vezical)
vîrstă: mai frecvent după 40 de ani.
fumat: fumatul reprezintă un factor de risc major, de 2-3 ori mai mare decît la nefumători.
rasa: albii au un risc de 2 ori mai mare decît afro-americanii şi hispanicii; asiaticii au cel mai redus risc.
sex: bărbații au un risc de 2-3 ori mai mare decît femeile.
istoric familial: persoanele cu rude care au avut cancer de vezică sînt mai predispuse la rîndul lor.
istoric personal: cancerul de vezică are o rată de recurență de 50-80%, cea mai înaltă dintre toate tipurile de cancer, inclusiv cel de piele.
ocupație: expunerea la carcinogenii din industria cauciucului, chimică sau a pielii, alte meserii precum frizer/coafor, maşinişti, metalurgi, tipografi, vopsitori, textilişti şi camionagii.
infecții: anumiți paraziți din zonele tropicale.
tratament cu ciclofosfamidă sau arsenic: medicaente folosite la tratarea cancerului sau altor condiții.
Diagnostic de cancer de vezică urinară
Cancerul de vezică poate fi diagnosticat prin cistoscopie, imagistică sau examen citologic. Persoanele la risc pentru cancer de vezică sînt:
– vîrsta de cel puțin 50 de ani cu hematurie (sînge în urină)
– sub 50 de ani cu hematurie vizibilă
cistoscopie: cea mai folosită şi mai de încredere metodă de detecție a cancerului de vezică; un tub subțire cu cameră foto (cistoscop) este inserat în vezică prin uretră pentru a se vizualiza zona suspectă; se poate preleva o mostră de țesut pentru biopsie şi se poate trata o tumoră superficială fără chirurgie.
imagistică: computer tomograf, ecografie sau pielogramă intravenoasă (injectarea în sistemul urinar a unei substanțe care apare apoi la radiografie).
analize de urină: se fac pe baza unei mostre de urină; citologia presupune examinarea urinii la microscop pentru detectarea celulelor anormale, în timp ce alte teste caută markeri specifici de cancer de vezică.
Tratament
Chirurgie
Cistectomia este metoda chirurgicală prin care se îndepărtează vezica urinară. Cistectomia este de regulă radicală, ceea ce înseamnă că este eliminată vezica în totalitate. La bărbați se scot vezica, prostata şi nodulii limfatici, cu protejarea nervilor responsabili cu erecția. La femei se scot vezica, uterul şi o parte din peretele vaginal anterior, dar vaginul poate fi păstrat în anumite cazuri.
În cancerul de vezică superficial sau aflat în stadiu timpuriu se mai poate utiliza o procedură denumită rezecție transuretrală (transurethral resection – TUR). Un rezectoscop (o ansă subțire cu o buclă la un capăt) este introdus prin uretră pentru a rezeca sau arde tumora.
Chirurgie reconstructivă de vezică urinară
O dată cu scoaterea vezicii (cistectomie) se realizează şi refacerea funcției urinare, prin una din următoarele proceduri:
neovezică ileală: o parte de ileum (intestin subțire) este folosită pentru a crea o vezică nouă; este mai potrivită la bărbați.
conduct ileal: o zonă de intestin subțire este folosită pentru crearea unui conduct care leagă ureterele cu suprafața pielii în zona ombilicului, prin care urina este direcționată într-o pungă externă.
rezervor de continență: mai puțin utilizată decît primele două, foloseşte o zonă de intestin subțire pentru a crea o “pungă” internă conectată la ombilic; pacientul goleşte “punga” cu ajutorul unui cateter.
Chimioterapie
Chimioterapia are un rol major în tratamentul cancerului de vezică metastatic, singură sau în asociere cu chirurgia. “Standardul de aur” este o combinație de 4 medicamente numită MVAC (metotrexat, vinblastină, adriamicină şi cisplatină) cu rate de răspuns de cel puțin 50% şi o supraviețuire medie de 14 luni.
Radioterapie (terapie cu radiație)
Deşi chirurgia este tratamentul de bază în cancerul de vezică, radioterapia are rolul ei pentru anumiți pacienți. Radioterapia simultană chimioterapiei cu cisplatină poate fi folosită în locul chirurgiei în încercarea de a salva vezica, deşi doar circa 40% dintre pacienți vor avea success în păstrarea acesteia. Cei mai buni candidați pentru radioterapie sînt:
– cei cu tumori locale rezecate
– cei cu o singură tumoră
– cei care pot tolera chimioterapia şi 35 de şedințe de radioterapie
– cei dispuşi la o urmărire riguroasă a evoluției post-tratament
Imunoterapie în cancerul de vezică urinară
Pentru cancerul superficial de vezică urinară standardul de îngrijire este imunoterapia intravezicală, care presupune umplerea vezicii cu o soluție ce conține bacil Calmette-Guérin (BCG), după ce peretele vezical a fost curățat de tumorile superficiale. Rata de succes este de circa 70-80%.