biopsie, caut anatomopatolog bun 35


Aşa cum spuneam într-o postare anterioară, un diagnostic de certitudine în cancer se poate stabili doar pe proba de biopsie, prin examen anatomopatologic.

În funcție de localizarea formațiunii suspectate a fi cancer se pot practica mai multe tipuri de biopsii, care diferă între ele prin modul de prelevare a țesutului pentru analiză.

După recoltare, biopsia trebuie interpretată de către medicul anatomopatolog. Iar aici apare întrebarea importantă:

Cum găsim un anatomopatolog bun?

Aproape fără excepție, în spatele unui chirurg oncolog bun se află un anatomopatolog bun (nu neapărat din acelaşi spital). Medicul chirurg, poate chiar cel care ne prelevează biopsia, e primul căruia putem să-i cerem o recomandare.

Este bine să ştim că biopsia e o probă biologică şi, conform legii, aparține persoanei de la care a fost recoltată. Aşadar, putem să trimitem biopsia pentru analiză în orice spital, fie din România, fie din străinătate.

Putem avea în vedere cîteva elemente ca să ne asigurăm că intrăm pe mîini bune.

(foto: http://english.pravda.ru/)

Experiența este cuvîntul cheie, iar aceasta este dată de numărul de cazuri văzute în carieră. Este mai bine de aceea ca medicul anatomopatolog să fie ceva mai în vîrstă. Dacă biopsia e din sfera genitală (col, ovar, sau uter pentru femei şi prostată pentru bărbați), îl găsim la un spital de ginecologie (maternitate) sau de urologie. Dacă e o biopsie de plămîni, mergem la un spital unde se face chirurgie toracică, iar dacă biopsia e din zona digestivă (colon, esofag, stomac), alegem un spital cu renume în chirurgia digestivă. E mai bine dacă spitalul e într-un oraş mare, de preferat universitar (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Tîrgu-Mureş, Timişoara).

Ideal ar fi ca biopsia să fie văzută (şi) la unul dintre cele două centre de excelență din oncologie din România: Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din Bucureşti şi Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj.

În sfîrşit, mai putem apela la un centru de referință pentru anatomia patologică: Institutul Național “Victor Babeş” din Bucureşti.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 thoughts on “biopsie, caut anatomopatolog bun

 • Daria B.

  Întrebare stupidă: se pot face 2 examene anatomopatologice pe aceeaşi biopsie? şi altă întrebare care are legătură cu prima: există o limită de timp până când poate fi examinată o biopsie?

  • doctorul

   @Daria B.: nu e deloc stupidă: se pot face şi mai multe; de fapt, oricum se fac mai multe lame de țesut, din diverse zone ale tumorii, pentru a se creşte şansele de a se detecta o eventuală anomalie, de orice fel; iar dacă vrei o a doua opinie de la un alt anatomopatolog, se prea poate ca acesta să facă lamele lui (din blocul de parafină care se realizează din biopsia prelevată); altfel, o lamă de biopsie se poate păstra şi zeci de ani dacă este bine fixată şi colorată (chiar legea obligă laboratoarele să țină ani de zile aceste arhive, pentru că lamele şi blocurile de parafină respective sînt considerate probe medico-legale); poate o să povestim o dată cum se face o biopsie, care sînt etapele şi cum se realizează fiecare (acum cîțiva ani am pus la punct un astfel de laborator, iar subiectul îmi e cît se poate de familiar).

   • Daria B.

    m-ai băgat în ceaţă cu blocul de parafină şi cu lamele fixate şi colorate bine:D … deci bănuiesc că lamele le face direct anatomopatologul, nu? şi dacă la spitalul unde te operezi sau ţi se face biopsia nu există un anatomopatolog bun, ai pus-o? da, poate dezvolţi odată când ai timp subiectul, cel puţin pe mine mă interesează.

 • Georgiana

  Buena ziua.vroiam sa intreb daca se poate face biopsie la plamani la dumneavoastra…mama mea aré cáncer de plaman,pe partea dreapta…si mai vroiam sa intreb de ce aré nevoie in afara de trimitere…astept raspuns.multumesc

  • doctorul Post author

   @ Georgiana: bună Georgiana, o pot ajuta pe mama ta să meargă undeva pentru o biopsie; mai are nevoie de buletin și de adeverința de salariat sau de talonul de pensie, după caz; cele bune, sănătate

  • Bunicu

   Biopsia este o tehnica primitiva . Medicii nu se pricep la cancer. Dar va aduc la ei, ca asa iese un ban gramada . Cancerul nu trebui deranjat cu nimic. Operatie se face numai daca mori miine sau poimiine.
   Medicina are tehnici vechi. Nici nu e voie sa faca altceva decit sava dea insecticide , sa va arda cu radiatii sau sa amputeze. Nu este nici un singur caz ca ar fi lucrat. Ba mai rau, in Lume au murit deja 1000 de miliioane de oameni urmind ce zic medicii. Vrei o sansa , stai departe de clinicile de cancer !

   • doctorul Post author

    @ Bunicu: de acord în principiu, doar că atunci cînd dezaprobi sau sfătuiești împotriva a ceva e bine să oferi ceva la schimb, o opinie, o soluție, orice; cele bune, sănătate

 • Cristi

  Buna ziua,

  Dupa ce am facut o infectie virala la gat am observat ca am ramas cu ceva ca o buba sau ridicatura in gat, imediat sub omulet, si am o durere usoara, iritanta, ce tine de vreo 4 luni.

  Stiti unde as putea face o biopsie pt gat in timisoara?

  • doctorul Post author

   @ Cristi: bună Cristi, ți-aș recomanda să consulți mai întîi un doctor, ca să vezi dacă are sens să faci biopsia respectivă; din descrierea ta nu pare ceva alarmant, e posibil să treacă de la sine; așadar, mai cere o opinie înainte de a trece la fapte; ca să-ți răspund la întrebare, nu știu vreun loc anume, dar sigur poți face o biopsie la unul dintre spitalele județean sau municipal, eventual la vreo clinică particulară (nu le cunosc, nu sînt din Timișoara); în principiu, orice spital sau clinică particulară care are serviciu de anatomie patologică te poate ajuta; dacă mai e ceva cu care te pot ajuta, te rog; cele bune, sănătate;

 • Cristi

  Oh, multumesc de raspuns. Ideea e ca sunt putin ingrijorat de chestia respectiva pe care o am in gat, amandoi bunicii mei au murit de cancer si mi-e teama sa nu fie un inceput de tumoare. La ORL nu au facut vreun comentariu asupra lui, dar presupun ca erau preocupati sa imi trateze rosul in gat (am facut de 2 ori in ultimele 4 luni).

  Oricum atasez o imagine in caz ca mi-ati putea spune daca am motive de ingrijorare sau nu.

  http://imageshack.com/a/img911/6582/hqLWhd.jpg

  E chiar pata de pe mijloc, imediat sub omulet in poza. In realitate se vede mai in relief, in poza a iesit mai plat.

  • doctorul Post author

   @ Cristi: scuză-mă te rog, nu am observat că mi-ai răspuns; m-am uitat la foto, nu pare ceva de care să te îngrijorezi (e mică și cu o formă regulată, are suprafața netedă și culoarea țesutului din jur, pe scurt pare doar o gîlmă inofensivă – sau, dacă vrei, benignă); îți recomand totuși să cauți un specialist cu care să discuți despre asta, să-ți spună eventual dacă e nevoie de o biopsie; pe de altă parte, faptul că ai avut două episoade inflamatorii într-un timp relativ scurt arată o sensibilitate crescută a zonei în general, posibil una dintre cauzele apariției umflăturii; faptul că amîndoi bunicii tăi au murit de cancer nu înseamnă că ai mai multe motive de îngrijorare decît oricare dintre noi – dacă ai mai umblat prin articole probabil ai găsit argumente în acest sens, dacă nu ai aici unul: http://desprecancer.com/2010/12/06/cu-genele-pe-masa/; în sfîrșit, dacă crezi că te mai pot ajuta cu ceva putem organiza într-o zi un skype și mai vedem ce și cum; spor, sănătate, cele bune;

 • mihai tarnauceanu

  Unde pot sa solicit o analiza a lamelelor de la biopsie cancer col uterin, pacient operat, a urmat 6 saptamani radioterapie la Sp. Coltea.
  Pacient pensionar cu 560 lei/luna, cost analiza in compensare, documente necesare, pret.?

 • iulian

  as vrea sa stiu daca o clinica privata este obligata sa trimita lamele de biopsie la o clina de stat din strainatate? Aceasta clinica a facut o cerere in acest sens. Raspunsul clinici din Romania a fost ca acestea se pot ridica personal sau de catre o persoana imputernicita. As mai vrea sa stiu daca sunt conditii speciale de transport. Multumesc anticipat

  • doctorul Post author

   @ iulian: dacă înțeleg bine dilema, clinica de stat din străinătate (AKH?) a făcut o cerere către clinica privată din România pentru trimiterea unor probe biologice în scopul emiterii unei a doua opinii; clinica din România a răspuns corect, probele biologice de orice natură aparțin legal persoanei de la care au fost recoltate, aceasta fiind singura îndreptățită să le solicite; apropo de condițiile de transport, există firme de curierat specializate; cele bune, sănătate.

 • Costea meda

  Bună seara
  Mi se va efectua biopsie la nivelul colului uterin, doresc să obţin o a doua părere. Mă puteţi ajuta spunându mi la cine aş putea merge? Am înţeles că domnul doctor Vlad Herlea este un bun profesionist?

  • doctorul Post author

   @ Costea meda: bună meda/Meda, nu îl cunosc personal pe doctorul Herlea, însă am auzit lucruri bune despre el; îți mai pot face două recomandări “la prima mînă”: dr. Mioara Ionescu (Sp. Polizu) și dr. Florin Andrei (Sp. Elias); în cazul în care mai cauți și o a treia opinie (meta-medicală), dă-mi un semn; cele bune, sănătate.

 • Anca L

  Buna ziua,
  Imi puteti spune,va rog,daca s-a facut analiza anatomoptologica la un spital la sfarsitul lunii mai 2015,mai pot cere acum,dupa cateva luni probele sa le fac si la alt laborator,pentru siguranta?multumesc

 • Oana

  Buna ziua,
  Tatal meu are o tumoare mica la plamanul stang. Unde ar putea merge pentru o biopsie fara sa fie nevoie de operatie (chirurgical ma refer)? Mentionez ca el a avut acum ceva ani o operatie de bypass si ar fi de preferat sa nu apeleze din nou la chirurgie. Imi puteti recomanda un doctor bun? Multumesc

  • doctorul Post author

   @ Oana: bună Oana, se poate face cu o intervenție minim invazivă numită puncție-biopsie transtoracică (cu anestezie locală); aș încerca la Prof. Dr. Teodor Horvat, șeful secției de chirurgie toracică de la IOB (Institutul Oncologic București); cele bune, sănătate

 • anonim

  buna ziua,am o verisoara caruia doctorul (DOCTOR GENERALIST) i-a spus ca este suspecta de cancer,are doua unflaturi in zona gatului. a fost trimisa la Bucuresti la spitalul Fundeni pentru analize amanuntite si pentru biopsie,de doua ori ii s-au luat probe pentru biopsie si nu au reusit sa ii faca ,au taiat-o de doua ori pe aceea unflatura de la gat, ce trebuie sa facem,nu se stie nici acuma dupa doua saptamani ce are fata,au chemat-o pentru a treia taietura sa ii faca din nou biopsia,pentru ca celelante doua nu au fost luate (taiate) din locul care trebuia, CE SA FACEM,AJUTATINE VA ROG!, noi suntem din Timisoara,

  • doctorul Post author

   @ anonim: de ce nu mergeți la Cluj pentru biopsie? dar pînă acolo, puteți merge la Prof. Hortensia Ioniță la Timișoara, clinica de hematologie a spitalului municipal de urgență, este un medic foarte bun, vă poate ajuta la fel de bine; cele bune, sănătate

 • Iulia Alexandra Curuia

  Buna ziua!!am si eu o nelamurire..sunt plecata din tara..si am ajuns pe mana medicilor..care mi-au facut o calposcopie si biopsie de col!!..rezultatul imi spune…ca in urma biopsie am celule precanceroase si urmatoare etapa este o biopsie Lletz?daca ma puteti lamuri in privinta biopsiei Lletz..si ce insemna precanceros..am motive de ingrijorare..sau ??va multumesc!!

 • Luminita

  Buna ziua ,,,băiatul meu cel mic a fost operat de fibrom nazofaringian,,,,,din pacate rezultatul la biopsie este altul ,,,,carcium D3,,,,ce pot sa fac???are sanse de supravietuire in Romania ????,,,sau sa merg in alta parte????,,,,va multumesc,,,

  • doctorul Post author

   @ Luminita: primul lucru pe care l-aș face, aș mai cere o opinie la un alt anatomopatolog pentru confirmarea diagnosticului; poate că nu se confirmă; din punct de vedere medical are șanse la fel de bune în România ca în orice altă parte, iar din punct de vedere emoțional cele mai bune șanse; cele bune, sănătate …

 • Cristian

  Buna ziua,
  Logodnica mea a fost diagnosticata cu cancer la san in Guernsey U.K.
  In prima faza diagnosticul dupa biopsie a fost her 2 negativ.
  A fost operata si tumoarea a fost extirpata, dupa care sa analizat tumoarea si din pacate diagnosticul sa schimbat si doctori de aici ne au sous ca cancerul e
  HER2 pozitiv fara sa se fi extins sub mana, fara alte explicatii, o sa primim analizele saptamana asta Cum putem cere mai multe parerii si de la dr din romania

  • doctorul Post author

   @ Cristian: bună Cristian, îmi pare extrem de rău să aud prin ce treceți, logodnica ta și cu tine; nu știu exact cum aș putea să vă ajut, e greu la așa distanță, doctorii vor să vadă la prima mînă despre ce e vorba; hai să așteptăm rezultatele, dă-mi de veste cînd sînt gata și vedem atunci ce putem face, bine? sper să treceți amîndoi cu bine prin această încercare, cele bune, sănătate …