răspuns la dilemele Ștefaniei 9


Ștefania m-a căutat zilele trecute pentru un sfat, mama ei fiind proaspăt operată pentru un cancer de pancreas. Apoi mi-a dat cîteva nume de – mai mult sau mai puțin – medicamente, cerîndu-mi o opinie privind eventuala lor eficiență ca tratament adjuvant al cancerului.

Inițial am ales să nu dau curs cererii ei, din rațiunea simplă că nu am timpul necesar pentru a răspunde în detaliu la fiecare întrebare pe care o primesc. Apoi am reflectat puțin și am realizat că răspunsul nu i-ar fi adresat doar ei (sau mamei ei), ci tuturor celor care au de-a face într-un fel sau altul cu această boală.

Astfel încît m-am mobilizat, am făcut cîteva cercetări pe internet și am revenit cu următoarele comentarii (revăzute și adăugite):

1. Escozul  (Vidatox)
– medicament homeopatic preparat din veninul unei specii de scorpion cubanez; poate induce distrugerea celulei canceroase (efect apoptotic) și în același timp întărește sistemul imun, în principal prin creșterea numărului de celule albe; este un medicament relativ nou (2008), puțin verificat în practică și se folosește ca tratament adjuvant în cîteva tipuri de cancer (nu și în cel de pancreas, însă);

2. Oncozul
– idem Escozul

3. Biobran
– supliment nutritiv cu proprietăți imunostimulatoare obținut din tărîțe de orez; e mult mai ieftină o pungă de orez integral, chiar bio, nu văd de ce ar da cineva 3-400 de lei pentru acest “medicament”;

4. Tumorless
– extract de plante recomandat pentru cicatrizarea rănilor; nu văd de unde pînă unde (și mai ales cu ce argumente) folosirea lui în cancer, chiar dacă are unele proprietăți de stimulare a sistemului imun;

5. Interfitron
– supliment alimentar cu efect de stimulare a sistemului imun (nu știu exact ce conține, cineva spunea că un extras dintr-o specie de cactus, spirulină și cătină); se găsesc toate, cred, mult mai ieftin la piață; nu le neg efectul benefic ca tratament adjuvant în cancer; dar de aici și pînă la a fi promovate ca tratament e cale lungă;

6. Culevit
– supliment alimentar, amestec de vitamine și aminoacizi; poate avea un efect de stimulare a sistemului imun, însă în nici un caz nu poate vindeca el singur cancerul, în orice formă a lui; iar la banii ăia tot mai eficientă este o vizită la piață;

Vulnerabil (sursa: www.antistres.biz)

Am (re)descoperit cu această ocazie o întreagă lume (mai mult sau mai puțin subterană) de oameni care trăiesc din comercializarea speranței. Oameni care profită de semeni ai lor aflați într-o perioadă extrem de dificilă a vieții (și prin urmare foarte vulnerabili și dispuși să încerce orice).

Nu vreau să fiu înțeles greșit: sînt pentru terapiile alternative, complementare și adjuvante (care într-o lume ideală ar trebui să conveargă în ceea ce numim medicină integrativă). În plus, am ajuns să (încep să) înțeleg și rolul (și puterea) credinței în cadrul procesului de vindecare.

Însă am ce am cu cioara vopsită …

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 thoughts on “răspuns la dilemele Ștefaniei

 • larisa

  Inainte sa postezi asa ceva mai bine informeaza-te. Vidatoxul este folosit si la cancerul de pancreas,maicamea il foloseste de 6 luni,are cancer la pancreas,il luam din albania pe baza diagnosticului,biobranul e un foarte bun imuno stimulator,e pe baza de orez dar nu e acelasi lucru cu punga de orez a ta organica,la fel de bun este zeolit,ge 132,plus o dieta fara proteine animale. toate astea sunt probate deja de mama mea de 6 luni,ii merge f bine,cel mia mult o ajuta vidatoxul,avand energie,pofta de mancare,somn bun,nu are dureri,nu a avut niciodata. Cum poti avea incredere in tratamentele alopate desii mortalitatea e aceiasi cu cea din anii 50,cum oamenii pot trai ani de zile cu cancerul fara sa stie ca-l au si cum incep tratamentul alopat mor in 2-3 luni?

  • doctorul Post author

   @larisa: bună Larisa, în primul rînd vreau să-ți spun că sînt alături de tine și de mama ta și mă bucur să aud că îi merge bine; și mama mea a fost bolnavă de cancer și am făcut la rîndul nostru (mă refer la familie) tot ce ne-a stat în putință pentru a o ajuta, astfel încît te înțeleg mai bine decît îți închipui; în al doilea rînd, îți mulțumesc pentru recomandarea de a mă informa înainte de a scrie ceva, este ceea ce încerc să fac de fiecare dată cît pot mai bine, tocmai pentru că sînt conștient de importanța celor despre care am ales să scriu; în cazul de față, respectiv medicamentul Vidatox, am ajuns din aproape în aproape pînă pe site-ul firmei producătoare din Cuba (Labiofam) și nu am găsit nimic referitor la acest medicament (ceea ce, trebuie să recunoști și tu, este cel puțin straniu); pentru conformitate, îți pun la dispoziție link-ul către pagina de prezentare a medicamentelor lor antitumorale ; eu unul, dacă aș avea un medicament atît de bun, l-aș promova cu toate forțele și pe toate canalele; voi încerca însă un răspuns mai amplu la comentariul tău în următorul meu post, cel de astăzi; te aștept oricînd dacă mai vrei să vorbim despre asta; cele bune.

    • doctorul Post author

     bună, Cami, scuze pentru răspunsul întîrziat, nu am mai studiat problema; printre altele, pentru că între timp am scris o carte despre cancer, în care pun multe întrebări și încerc să sugerez și ceva (direcții pentru a primi) răspunsuri; pentru că, nu-i așa, fiecare are propriul răspuns; o vorbă spune că, dacă întrebarea e bine pusă, răspunsul vine de la sine;
     dacă te interesează cartea (Cancerul face lucruri trăznite), dă-mi un semn; cele bune, sănătate…

 • D.Pasca

  [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
  Oncozul nu este “idem” cu Escozul.
  1. Oncozul este un preparat traditional care contine 0.03 microg Toxina venin de scorpion in timp ce Vidatox este un preparat Homeopat care contine o cantitate foarte redusa de toxina – C30
  2. Atat Vidatox cat si Oncozul se folosesc si in cazul cancerului de pancreas.
  3. Veninul de scorpion este verificat in practica de peste 15 ani in formula pe care o are Oncozul si doar de 2 ani in formula de la Vidatox.

  • doctorul Post author

   @D.Pasca: mulțumesc pentru precizări; cîteva date privind atît mecanismul de acțiune, dar și efectele (studii clinice, studii de caz, un prospect, orice) mi-ar fi de un mare folos pentru o mai bună clarificare asupra acestora; în 15 ani bănuiesc că s-a adunat un volum de informații suficient de mare; mărturisesc că eu unul nu am fost în stare să le găsesc, drept pentru care aș fi recunoscător pentru o mînă de ajutor în acest sens; încă o dată, mulțumesc pentru intervenție, cele bune.

 • ioana

  Buna dimineata, numele meu este Ioana si nu vreau sa fac reclama BioBran pentru ca nu vindeca cancerul dar mareste durata de viata si imbunatatwstw starea pacientului bolnav de cancer. Mama il foloseste de mai bine de un an, an in care a terminat seria doi de citostatice urmand apoi si a treia serie. Nu vreau sa il laud, repet, poate autosugestia, poate alt miracol a fost la mijloc dar cu toate astea macar am castigat un pic de timp. Vreau sa mentionez ca inainte sa inceapa BioBran, chimioterapia a avut un efect groaznic asupra ei, abia mai putea sa mearga ajutata, abia mai putea sa respire si nu in ultimul rand moralul era la pamant. In cazul nostru, inca suntem in alerta (cancer stadiul IV) ca nu avem nici un leac mirculos dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa credem in ceva bun.

  • doctorul Post author

   @ioana: bună Ioana, mă bucur mult pentru mama ta şi îi doresc multă sănătate şi putere să lupte mai departe cu boala; eu rămîn totuşi de părere că tărîţea de orice fel, inclusiv cea de orez, este mai ieftină la piaţă; cele bune, sănătate.