apa


înapoi la pagina de nutriție sau direct la pagina principală

Apa

Deşi nu sîntem ființe acvatice, nu putem trăi fără apă. Corpul nostru este format, în proporție de mai bine de două treimi, din apă. Cît despre celulele care îl alcătuiesc, ele au între 65 şi 90% apă, în funcție de tipul lor şi de rolul pe care îl îndeplinesc în organism.

Pentru a putea evolua armonios, funcționa normal şi rămîne sănătoşi, trebuie să asigurăm în permanență necesarul de apă de care corpul nostru are nevoie. Că asigurăm acest necesar prin consumul direct de apă sau indirect, prin alimente precum fructele şi legumele are o mai mică însemnătate (deşi ultimele ne oferă, pe lîngă apă, şi un binevenit supliment de vitamine). Important e să-l asigurăm.

Cercetătorii estimează că jumătate din populația lumii se află într-o stare de deshidratare cronică. Iar în Statele Unite ale Americii nivelul este chiar mai ridicat, afectînd circa 75% din populație.

Fără un aport adecvat de apă, toate procesele biochimice şi electrice ale corpului nostru încep să se altereze. Iată o listă cu doar cîteva dintre motivele (mult mai numeroase) pentru care trebuie să ne îngrijim în permanență să ne “udăm” cum se cuvine corpul:

1. Sîngele nostru este format din peste 80% apă, care este necesară pentru a produce celule noi sănătoase.

2. Oasele noastre conțin peste 50% apă şi – ați ghicit – are deasemenea nevoie de apă pentru noi celule.

3. Dacă bem mai multă apă putem ajuta la scăderea durerii printr-o mai bună funcționare a sistemului limfatic.

4. Apa ajută la o mai bună eliminare a toxinelor din corpul nostru prin sistemul limfatic, rinichi şi intestine.

5. O cantitate suficientă de apă favorizează o mai bună lubrifiere a articulațiilor, contribuie la reducerea durerilor articulare şi la o mai bună protejare a acestora împotriva fenomenelor degenerative.

6. Apa regularizează procesele metabolice din organism, ceea ce înseamnă că o persoană supraponderală poate avea nevoie de o cantitate mai mare de apă.

7. Apa este necesară corpului nostru pentru a putea să îşi regleze mai bine temperatura.

8. Apa este cea care asigură o activitate normală a proceselor electrice, deci şi a creierului şi a întregului sistem nervos, care coordonează corpul prin semnale electrice. (Ca o curiozitate, cercetătorii estimează că creierul uman “produce” o cantitate de electricitate similară cu cea consumată de un bec de 60 de wați).

9. Apa combate deshidratarea şi contribuie la normalizarea proceselor din organism.

10. Fiecare celulă şi fiecare organ din corpul nostru are nevoie de o cantitate adecvată de apă pentru a funcționa în parametri normali.

Cel mai rapid şi mai simplu mod de a ne îmbunătăți sănătatea este să începem imediat să bem mai multă apă pură în fiecare zi. Pentru un efect optim e de preferat să o bem pe stomacul gol, pentru a preveni diluarea enzimelor digestive şi a asigura o bună digestie. De departe cea mai bună alegere este apa plată de izvor, cu un pH cît mai alcalin (din cîte ştiu eu, în România cea mai bună apă este Izvorul Alb).

(tradus şi adaptat după: www.divinecaroline.com)