resurse


înapoi la pagina principală

Prevenție şi diagnostic

Cancerul este o boală care poate fi în bună măsură prevenită printr-un stil de viață activ, o alimentație sănătoasă şi respectarea normelor de securitate la locul de muncă.

Un diagnostic de cancer se poate pune cu certitudine numai pe analiza piesei de biopsie, de către medicul anatomopatolog. Un cancer o dată diagnosticat, stadializarea cît mai corectă a acestuia permite formularea unui prognostic de acuratețe, alegerea unei strategii terapeutice optime, precum şi evaluarea eficienței tratamentului pe toată durata acestuia. citeşte mai mult

Patologie – tipuri de cancer

Cuvîntul cancer desemnează nu o boală, ci un grup de boli, foarte diferite între ele ca localizare, mod de declanşare, diagnostic, evoluție, tratament şi prognostic.

Pentru o prezentare succintă a principalelor tipuri de cancer, dă clic aici.

Medicamente folosite în oncologie

În oncologie se folosesc mai multe clase de medicamente al căror principal efect este distrugerea celulelor maligne. În funcție de tipul de cancer, aceste medicamente se pot administra singure sau în asociere, eventual împreună cu alte metode terapeutice – radioterapie şi chirurgie.

Pentru o listă de medicamente cu indicațiile lor, dă clic aici.

Glosar – termeni din oncologie

Medicii folosesc uneori cuvinte pe care nu le înțelegem. Iar cîteodată nici nu au timp să ne explice ce înseamnă.

Este important să înțelegem aceşti termeni, pentru a putea lua decizii informate legate de boală, diagnostic şi tratament. Dacă vrei să cauți un cuvînt, dă clic aici.

Doctori din România

Bolnavii de cancer din România beneficiează de servicii gratuite de diagnostic şi tratament în cadrul unui Program Național de Oncologie, susținut de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Medici oncologi – În România există 5 specialități medicale implicate în tratarea pacienților cu cancer. Pentru o listă completă cu medicii din oncologie, ordonați după județe/spitale/specialitate, dă clic aici.

Comisia de Oncologie – CNAS numeşte o comisie de experți care urmăreşte respectarea principiilor cuprinse în acest Program Național – Comisia de Oncologie. Pentru a vedea componența acestei comisii, dă clic aici.