învățăturile lui Daniel


ÎNVĂȚĂTURILE LUI DANIEL “NEAGOE BASARAB” CĂTRE CINE O VREA SĂ PUNĂ BOTICU’

EXTRASE dintr-o corespondență privată

Motto: Învățați, învățați, învățați (V.I. Lenin)

Totul a pornit de la o întrebare a amicului meu: Bă, care ştii o rețetă pentru slăbit ?

Asta a generat un schimb epistolar fluviu.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ataşat, câteva pagini dintr-o carte a unui băiat FOARTE deştept, Fred Evrard, despre care o să vorbesc mai târziu.

(documentul “Dietetica – Fred Evrard”)

Oricum, chestiile astea, citite hodoronc tronc, nu pot avea aceeaşi forță de convingere cu stagiul de 2 luni pe care l-am făcut eu cu băiatul ăsta, în care ne-a deschis mințile în mod treptat (LA TOȚI: eram 16 !), am făcut exerciții de aplicare de regimuri speciale de câte o săptămână, până când, la sfârşit, ne simțeam cu toții uşori ca fulgul, detoxificați şi foarte mulțumiți de noi.

În paralel, mă duceam (şi mă mai duc) de 2-3 ori pe săptămână la sala de gym.

Citeşte-le oricum fără prea mare simtz critic (fă-mi favorul ăsta), că nu costă nimic. Apoi, mai vorbim şi vezi tu ce faci.

O chestie importantă: bea multă apă. Caută să aibă un PH cât mai alcalin, în general scrie pe sticle. Ex: Vittel 7,8. Evian – nu prea bună – doar 7,1. Sinon, apă marca Carrefour – nu te ruinezi, şi are PH = 7,5-7,6.

Şi caută (eventual prin bio shops) o iarbă numită “wheatgrass” (seamănă, dar nu e grâu verde). Zi-mi dacă găseşti.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Du-te la farmacie şi cumpără-ți o hârtie de tournesol … în fine, o chestie de aia cu care se testează PH-ul (pe aici îi zice PH paper strips).

Te pishi pe ea 🙂

Prima pishare de dimineață va arăta, probabil, aciditate. E normal, în timpul nopții corpul se debarasează de toxine pe care le elimină la greu dimineața.

Dar a 2-a pishare e proba adevărului. Dacă PH’ul arătat de hârtiuță e acid, sau grav-acid, cred că va trebui să iei măsuri.

Probabil mai drastice la început: câteva săptămâni fără pâine, carne, alcool, cafea, zahăr dar bând multă apă (ideal 2,5-3l de apă minerală cu PH alcalin; în primele zile te vei pisha din 5 în 5 minute) şi urmând câteva puține reguli (ți le pot da, dacă te decizi). Cantitățile din chestiile pe care le mănânci nu trebuie să fie pantagruelice. Faci sport, normal.

Apoi, când PH’ul se echilibrează şi e 7,x, poți reveni la un stil de viață aproape de “normal”, dacă cel pe care îl avem de regulă poate fi considerat normal. Vei observa probabil că te simți foarte bine, energizat şi cu mintea clară şi că nu prea mai ai chef, nici de cafea, nici de alcool etc.

Dar bineînțeles, viața continuă, vor fi restaurante, chefuri, paranghelii. Tentații, prieteni care îți vor zice: “hai bă, nu fi bulangiu, bea şi TU un pahar să mă simt şi EU bine” etc.

Bineînțeles, poți să mănânci şi să bei ce vrei, dar – şi asta e vestea nu prea bună – corpul tău curățat va reacționa (a 2-a zi dimineața) la 1 pahar de vin şi o fripturică mult mai violent decât la chiolhanurile şi bețivănelile anterioare, când erai anchilozat de toxine şi de aciditate. Ce numim noi “rezistență la băutură” este de fapt o renunțare a corpului, îndopat cu otrăvuri, de a mai trimite semnale, că a văzut că degeaba le trimite.

Apoi, bineînțeles, nu suntem călugări şi mergem la cârciumă şi la chefuri. Dar vom mânca şi bea cât ne trebuie, fără să ne îndopăm ca gâştele (care-i şmecheria ?). Dacă decidem să bem alcooluri şi alte chestii care ştim că a 2-a zi ne vor da mahmureli, se va face în deplină cunoştință de cauză: nu pentru că insistă cutare, că ne e ruşine de opinia publică, că nu putem rezista tentației adictive ci că aşa vrea propriul creier, ştiind tu de ce. Iar a 2-a zi, post şi detox: cocktail de wheatgrass cu legume verzi (țelină, broccoli, spanac) şi băut multă apă. Şi situația revine la normal.

Aşa a fost la mine – şi ceilalți 15 colegi de stagiu. Şi a mers, nene.

Depinde de prioritățile fiecăruia. Eu mi-am zis că am chef să rămân “tânăr” (vorba vine, am păru alb, genunchii cam futuți şi laba gâştii la ochi) cât mai multă vreme. Am făcut, de la vârsta de 15 ani încoace, toate excesele posibile. A fost mişto, haios, distracție, măhăhăială. Acum am chef de altceva. Să continui aşa nu mă mai interesează şi nu cred că-mi va aduce chestii prea bune în privința sănătății.

Mai am chestii de făcut în viață şi e nevoie de putere, sănătate, vigoare, coaie, minte clară.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Bre,

Văzând că te-ai apucat la greu, nu-ți mai spun toate chestiile progresive. Pe noi ne-a adus încetul cu încetul (timp de vreo lună) la restricții din ce în ce mai mari şi a fost foarte uşor.

Ce trebuie făcut, ca o cură de vreo 2-3 săptămâni:

Definim 2 niveluri de duritate: taliban şi gigel.

TALIBAN

INTERZIS să bei altceva decât apă minerală (PH alcalin): 2-3 litri/zi, şi eventual ceai verde (cald/fierbinte), bio de preferință. Eventual coconut milk, dar din nuca de cocos (cum se găseşte pe la noi pe toate drumurile), nu din conserve. Nu cafea, nu alcool, nu alte ceaiuri, nu sodas, siropuri, sucuri de fructe. Apă nu de la frigider ci la temp. camerei sau chiar un pic calduță.

NOTĂ: în primele zile, corpul tău neobişnuit cu tsunamila de apă se va pisha din 5 în 5 ‘. Penibil, dar asta e. Apoi, îți vei regăsi reflexul natural de sete şi vei asimila mai bine şi te vei pisha mai rar.

VERBOTTEN să mănânci :

– carne: nici mamifere, nici păsări. Doar peshte (la grătar de preferință, evită prăjeala). De preferință o zi peşte alb (non gras), alternativ cu o zi peşte gras (somon) ziua următoare. Nu de 3 ori pe zi, ci o dată – la prânz.

– lactate

– mâncare prăjită în ulei sau grăsime

– orice din grâu (pâine, paste), nici chiar complet. Poți să înlocuieşti cu alte cereale (complete, bio). Sunt făini, paste, pâini făcute din alte cereale, foarte gustoase. Citeşte etichetele. Grâul este foarte acidifiant şi adictiv (în special făina albă rafinată care se foloseşte peste tot)

– zahăr (nici alb, nici maron). Preferă mierea (sau muierea, cea mai dulce dintre toate)

– conserve din magazin: beurk !

– orice fructe în afară de banane, nuca de cocos, ananas şi ce mai scrie pe listă. Fructele se mănâncă între 10-10.30 a.m. sau 4-5 p.m., la distanță de ultima masă şi de următoarea. Nu la mic dejun, nu ca desert după masa de prânz sau cină (sorry)

În privința uleiurilor, uită-l pe cel de floarea soarelui şi dă-te la măsline, colza, in.

Poți mânca tofu, dacă găseşti şi dacă îți place (bio, dacă se poate).

În general, ceea ce mănânci crud, încearcă să fie bio. Restul, fă şi tu cât de bine poți.

Îndoapă-te cu legume verzi (fierte sau la grătar). Dar nu verzi pentru că sunt crude (astea sunt foarte acidifiante)!

Mai haleşte amande, nuci (nu prăjite, ci crude)

Wheatgrass: iarba minune. Pe aici se găseşte (bio) peste tot şi costă nimica toată. În Europa, nu prea ştiu, s-ar putea să fie cam exotică şi cam scumpă. În Franța se găseşte în pudră.

Ai un mixer, nu ? Pui în el apă, wheatgrass + nişte legume verzi (brocoli, țelină, spanac etc.) şi bei, nene. Miam-miam.

Cam asta e cu tălibăneala. Obiectivul este: detox, des-acidificare. Consecințe: slăbire, nivel de energie ridicat, mirare că nu mai eşti dependent de una şi alta (dacă erai cumva – eu eram: de cafea, de struguri, de băuturică (oleacă), de patiserii etc.).

Cred că trebuie cam o astfel de perioadă (3 săptămâni) pentru un bun detox ca la mama lui.

Nivelul GIGEL (dacă consideri că n-ai omorât pe nimeni şi că ai şi tu dreptu să te bucuri de viață, că doar o viață avem pe lumea asta etc.)

– papi un pic de păsărică (piept de pui, fără grăsime)

– nişte iaurtzel, sau dacă vrei lapte: de capră

– poți să înlocuieşti avantajos laptele cu Oat milk, Almond milk, Rice milk, sugar-free Soy milk. Bio of course.

– oushoare (nu prăjite ci fierte, dacă se poate)

……………

În plus:

– fă cât posibil să te culci înainte de midnight

– exerciții de respirație abdominală de 2 ori pe zi (dimineața şi seara, câteva minute de fiecare dată)

– try to be positive, smile (tu eşti un băiat vesel şi haios, nu cred că e o problemă)

– avoid/reject negative thoughts

– continuă să faci sport

Aciditatea e dată de: alimentație, stress, lipsă de odihnă.

Un organism alcalin, în jur de 7,5-8 are un sistem imunitar tzapăn. Pe de altă parte, nu e bine nici excesul de alcalinitate. Dacă ajungi pe la 9, alt bucluc (dar nu prea mai ştiu de ce).

Încearcă, dacă ai chef, trebuşoara asta. Presupune disciplină, o alegere mai conştientă a alimentelor, citirea etichetelor, rezistență la tentații şi la miştourile din jur. Cred că merită. Rău nu are cum să-ti facă. Eu am slăbit 10 kile (de la 90 la 80). 80 e cam normal pentru mine (1,84). Poate la tine e mai mult de pierdut. În orice caz, vei pierde ceva şi sigur te vei simți (în general) mai bine. E posibil să ai şi nişte reacții bizare: chiar dacă o să te destabilizeze, gândeşte-te că e normal: corpul se adaptează, îşi regăseşte modul normal de funcționare după ani de excese în toate părțile. Eu la început, când mă ridicam brusc de pe scaun, amețeam. Hopa … După câteva zile e OK. Apoi, la fel, am simțit câteva zile o scădere a libidoului. Măi, să fie … Dar totul a revenit repede la normal.

Mâine-poimâine îți voi scrie cum se poate trăi după ieşirea din perioada de dietă. Că o chestie de 3 săptămâni toată lumea o poate face, dar să adopți un nou stil de viață e un pic mai greu. Unii nu pot, alții (mai numeroşi) nu vor. E OK. Din moment ce îți ştii şi îți defineşti clar prioritățile.

Dar dacă vrei să fii în putere până la adânci bătrâneți, nu prea sunt multe căi, iar aia cu chiolhanurile repetate şi excesele de tot felul m-ar mira să fie una dintre ele. Dacă vrei să te “bucuri de viață” atât cât o mai fi, la modul rabelaisian – fine too. Dar cred că suntem încă prea tineri să ne resemnăm cu o bătrânețe sosită prematur, cu disfuncții de tot felul care devin o normalitate cotidiană.

Oricum, până acum, le-am făcut pe toate. Nu pot vorbi în numele tău, dar cred că eşti/ai fost măcar la fel de epicurian ca mine: băute, mâncătorii fără să ținem cont de nimic, ars viața pe la ambele capete. Nu regret nimic, a fost excesiv, încărcat, bogat, excitant – mishto. Personal, am acum chef de altceva. Iar nivelul de energie ridicat pe care l-am regăsit ca şi faptul că îmi place mai mult de mine când mă uit în oglindă mă face să cred că sunt pe drumul cel bun (chiar dacă la început).

Gata, mă duc să mă culc până nu mă prinde miezu nopții, ca pe Cinderella.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Alte chestii.

Ca să nu fie treaba prea clară, sunt multe liste pe internet cu ce e alcalin şi ce e acid.

Câteva precizări: nu ne interesează “acid” ci “acidifiant”. Acidifiant/alcalinizant: e vorba de reziduurile lăsate în corp de reacția între aceste alimente şi enzimele proprii.

Sunt cazuri (lămâia de ex.) care e foarte acidă, dar paradoxal, reziduurile sunt alcaline (?!).

Apoi, asta cu listele diferite e cam destabilizantă. Eu am ales să am încredere în omul care ne-a format pe noi, care afirmă că a făcut cercetări intense şi personale (şi nu compilații de pe web).

PARANTEZĂ: Îl cunosc, e antrenorul de arte marțiale al copiilor mei de 3 ani, e un exemplu viu de a practica ceea ce vorbeşte. Îl cheamă Fred Evrard, are 38 ani (şi arată de 30), e o forță a naturii combinată cu o înțelepciune de bătrân călugăr buddhist.

E extrem de tare în arte marțiale externe (de luptă, bazate pe forță) ca şi foarte versat în cele interne (care insistă pe relaxare, postură, respirație abdominală, suflu energetic/Qi şi întărire a tendoanelor & ligamentelor). Puțini sunt cei care, în occident, realizează o unificare a celor 2.

Specialitatea lui e Kali, o artă marțială filipineză, uimitor de completă, căzută în uitare, încă practicată de câțiva bătrâni în Filipine. Câțiva occidentali (Fred şi alții) au făcut mult pentru reînvierea ei. În ultimii ani, Fred chiar a dat câteva sesiuni de cursuri de kali la şcoala de poliție din Manila :).

Check this out:  http://www.kali-majapahit.com/

ÎNCHID PARANTEZA despre Fred, pe care am dechis-o ca să-ți zic de ce am ales să “cred” în lista lui. Măcar pentru început, că după aia se vor asculta semnalele corpului privind un aliment sau altul.

O întrebare: ce grupă sanguină ai ?

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

M-am mai gândit la ceva.

Nu stiu cat de bine e sa o iei tare din prima. Risti sa slabesti si sa atarne pielea (pe la gat sau burtica). Apoi, doar lifting, tata.

Ce a fost bine la noi (mă repet) e că a durat vreo 1,5 luni, cu restricții succesive şi că ne-am dezumflat mai treptat. La ăia mai tineri nu prea a rămas peleu în plus, dar la mine (eram cel mai puriu), atârnă oleacă pe la gât şi nu dă bine. Dau cu crème dar nu ştiu cât de bine se va repara. Oricum, mă cam doare’n xxxx.

Şi eu, tot calea tălibănească am luat-o. În plus, eram deja vegetarian de un an. Fără carne de mamifer/pasăre, doar peşte, lactate, ouă. Asta a încetat la Crăciunul 2009; de atunci m-am hotărât să mănânc carne cam de 2 ori pe lună.

Notă: pentru doamne şi domnişoare, e chiar indicat să mănânci câte un bun steak în perioada ciclului

Deci, multe verdetzuri – sursă de calciu într-adevar asimilabil, spre deosebire de cel din lapte (în special de vacă, care tare nu e bun pentru om … tu-i marea mă-sii, ne-am îndopat copiii cu lapte să facă osu tare, când de fapt nu crea decât probleme digestive şi alergii)

Te mai întreb: grupa sanguina ?

Curaj 🙂

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

În week-end, dacă nu avem ceva paranghelii, fac post gen: de 3-4 ori/zi, cocktail de wheatgrass şi legume verzi. Cam o halbă-două de fiecare dată 😉

Să zicem de 4 ori:

– dimineața adaug o lingură de suplimente proteinice (bio)

– a 2-a şi a 3-a oară, adaug nişte fructe (banane, ananas)

– seara, doar wheatgrass şi legumele.

Dacă nu găseşti wheatgrass, fă-ți doar din legume verzi. Dar wheatgrass ăsta e un aspirator de toxine şi regulator de PH de mai mare dragu.

În rest, beau multă apă şi ceva green tea. Şi/Sau o nucă de cocos (lichidul şi cărnitza aia albă, bună şi hrănitoare).

Corpul tău primeşte tot ce trebuie cu chestiile astea. După un pic de practică, vei fi OK (nu obosit ci dimpotrivă). Poți să faci sport cât vrei, n-ai treabă.

E posibil să ai senzație de foame. E doar psihologică, culturală sau mai ştiu eu de ce altă natură, dar sigur nu fiziologică. Dacă stai acasă şi te învârți în jurul frigiderului, dacă vecinul face BBQ şi te nimereşti în preajmă, mda – e mai greu, dar acolo se dovedeşte voinicul :))

Apoi, când egzistă paranghelii (cum a fost week-endul ăsta), participăm cu plăcere şi, dacă e posibil, cu moderație. Mai nou la mine, reuşesc să nu mă năpustesc pe mâncare şi băutură ca un hămesit şi să rad tot. Ieri am fost la nişte romanache care au gătit nişte bunătățuri. Am mâncat binişor, doar chestii bune şi am băut şi 1 pahar de vinuleț. Nici o problemă. Cântarul a adăugat 100g azi dimineață.

În zilele de după excese e recomandată o zi de post ca cea de mai sus (3-4 wheatgrass cocktail, apă etc). Şi excesul e clătit şi trimis pe apa sâmbetei (via toilet flush).

O chestie mai radicală pe care am făcut-o, şi care ajută şi ea considerabil este: colon hydrotherapy. Hopaa..

http://www.tolcsg.net/services.htm#colon

Adică m-am dus la dr. (o tipă), care mi-a băgat un furtun în cur, şi cu nişte jeturi de apă alternativ calduță/rece amestecate cu nişte esențe naturale, mi-a curățat intestinul gros de chestii întărite, acumulate acolo de la adam şi eva şi (bănuiesc) nu prea frumos mirositoare. Astea se elimină pe un furtun derivat din cel pe care ți-l bagă în cur, cu un sistem deştept (nu pute nimic, nu e nimic jenant … decât că stai culcat cu fața în sus şi o doamnă stă lângă tine 1 oră scotzând rahatul din tine (pe care îl şi vezi pe o porțiune transparentă a furtunului de ieşire). Interesant… Iar dacă esti homosexual, îți mai faci şi ghili-ghili la buci. Nu e (nu-asha) cazul nostru, aşa că momentul “băgatului” şi “scosului” furtunului e un pic cam nu-ştiu-cum (câteva secunde). O dată ce e băgat bine la locul lui, nu mai simți nici o jenă.

Am făcut asta de 3 ori şi am simțit neneacă cum mă uşurez. Colonul e tapisat cu chestii vechi întărite care, dacă ai norocul să le dizolvi şi să le elimini, poți să slăbeşti cu 5-10kg. Eu nu am avut aşa ceva (ci doar o curățare mai superficială), dar sunt cazuri.

Unii fac chestia asta cu substanțe mai acid-corozive şi atunci şansele de eliminare a mizeriilor sunt mai mari. Dar şi riscurile de a-ți fute colonul (iritații, perforare). Aşa că nu am vrut să risc cine ştie ce panaramă.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Despre OREZ: basmati e cea mai alcalină varietate, cică. Oricum, orezul nu e prea acid de felul lui.

În general cerealele = complete şi bio (basmati = rafinat). Dar la orez, gustul poate fi cam nashpa.

În general, se evită orice aliment made în USA, except if Bio. Se evită total tot ce e made in China (poa’să scrie şi mama lu bio …)

Exemplu: porumbul. Cel mai mare producător: US. E plin de toate mizeriile + OGM la greu.

În general, la orice potol, uită-te la etichete şi încearcă să fie ori bio, or măcar să se vadă efortul băieților de a elimina măcar o parte din noxe. Certificările astea bio sunt cam dur de obținut (câțiva ani – pe unele ambalaje scrie “en cours d’homologation bio”), scumpe (nu mulți producători şi le pot permite) ori misleading (auditorii sunt şi ei oameni, pot fi păcăliți de producători jmekeri şi hoți) ori de-a dreptul nişte tzepe (când auditorul închide ochii şi bagă la buzunar).

Dar statistic, cred că sunt mai multe şanse să mănânci sănătos ceva etichetat “bio” decât celelalte (unde şansele sunt aproape de 0).

Apropo de asta, sunt plante/animale sensibile la care nu merge chimicala aşa că sunt bune chiar dacă nu sunt bio. Orezul e un exemplu.

Altul: albinele, care nu prea apreciază să le dai cu muscamor în nas :). Pentru mine, mierea a devenit cea mai bună alternativă la zahăr, de care nu mă mai ating.

Dar cel mai bun şi mai bun îndulcitor e siropul de agave albastre !

Inutil de menționat: a se feri de zaharină, aspartam şi alte supărări chimice ca de Scaraoschi. Dacă Coca-Cola e otravă pe față, Diet-Coke (sau CC Light) e o perversiune nocivă la pătrat, sub aparentza ei responsabilă.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ce s-a întâmplat la noi la stagiu:

În prima săptămână a fost dur, şi am mai călcat strâmb pe ici pe colo. A doua săptămână, surpriză, băiatul ne-a zis: nu, nu se termină ci se face un pic mai dur. Dar, deja văzând rezultatele, parcă a fost mai uşor. A 3-a săptămână: şi mai dur (dar rezultatele se vedeau şi mai tare, iar abaterile scădeau spre 0).

La sf. celei de-a 3-a săptămâni, ne-a zis: sunteți liberi. Faceți cum vrea mushkii voştri :

– continuați regimul, care va deveni a way of life

– îndulciți-l un pic

– îndulciți-l bine de tot

– renunțați la el

“You are on your own, now take responsibility for your life”.

Şi ce să vezi: în următoarele săptămâni de stagiu (în care nu mai era vorba de dietetică ci de masaje, presopunctură, osteopatie, psyhoterapie), nimeni nu a renunțat, ci s-a cam rămas pe acelaşi regim, eventual îndulcit un pic.

Şi toti arătau bine, traşi ca prin inel, plini de vlagă şi bucuroşi că pot rezista tentațiilor. Chestia e că atunci când începi să te simți aşa, nu prea îți vine să te mai porceşti.

Nu ştiu ce mi-a făcut omul ăsta, dar parcă în sfârşit am AUZIT, a ajuns la înțelegerea mea mesajul că: eşti liber să faci ce vrei, dar consecințele vor fi diferite în funcție de ce faci. Nu (mai) poți trăi făcând toate excesele şi crezând că vei putea fi sănătos tun şi în formă până la adânci bătrâneți. Eşti liber să mănânci ca porcu, să bei ca sharpele, să fumezi ca turcu şi să pierzi nopțile, nimeni nu se supără. Dar, doar dacă nu eşti un supraom, pielea feții va semăna cu scrotu’ şi aparența va fi de moşuletz (chiar dacă libidoul şi shtrumeleagul vor rămâne falnice).

Gata, mă opresc, că devin cam penibil .

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Încă puțin regim, apoi vei putea trece pe regim de croazieră … care tot cu un regim alimentar va semăna pentru lumea din jur.

Adică, vei mânca mai puțin şi nu chiar de toate. Chestille de la care te-ai abținut până acum (sper nu cu foarte mare greutate şi frustrări) – vei continua a le evita, PE CÂT POSIBIL. Câteodată va fi mai greu – no problem, simte-te şi tu bine. A doua zi încă: post şi detox. Dacă nu ai găsit wheatgrass – iarbă, se găseşte şi ca pudra (magazine dietetice).

Bine ar fi să renunți quasi-definitiv la zahăr, făini albe rafinate care conțin gluten, cafea, sodas, lapte de vacă, ulei de floarea soarelui, prăjeli. Mă rog, o dată din an în paşti nu-i bai.

Apoi, mai greu va fi să renunți definitiv la cărniță, alcool. Eu am început să mai consum, dar n-am nici un chef s-o fac acasă, de unul singur. Ci doar când n-am încotro – la cârciumă, în gaşcă, în vizită. E OK. Ştiu că a 2-a zi, mă voi simți un pic greoi, o să am 1 chil în plus, dar mă voi curăța cu faimosul cocktail de wheatgrass + legume verzi. Treaba rămâne sub control.

Mai complicat e în vacanțe, plecat de acasă. Sfat util: în primele 1-2 zile de vacanță (mai ales dacă mergi în altă țară), gustă bunătățile locale, lasă-te în voia plăcerilor, altfel rişti să rămâi cu frustrări care te vor plezni peste urechi mai târziu, unde/când nu te aştepti. După aia, te calmezi şi revii la modul tău de viață sănătos şi curățel.

Mai e ceva: trebuie să ții cont o leacă de grupa sanguină. Ce-o mai fi şi având şi asta de-a face ?? Ei, uite ca are.

Câteva linkuri:

http://www.ateliersante.ch/groupes-sanguins.htm

http://www.regimesmaigrir.com/regimes/groupes-sanguins.php

Totuşi, chestiile astea trebuie luate doar ca nişte guidelines, complemente de info şi nu ca biblia. Mai e de cercetat pe partea asta. Când se contrazic între regimul alcalin-acid şi grupa sanguină, aleg pe primul.

În orice caz, după ce am fost 1 an vegetarian (fără să slăbesc deloc, că trăgeam cu băuturica, şi mâncam mult şi ce prindeam), am reînceput să mănânc un pic de carne. Cum ziceam, fără să o caut – când nu am de ales, sau când mergem la un restaurant bun. La grupa mea (O), se cam cere. Se pare ca la tine (gr A) – nu prea.

Ce e mişto la regimul ăsta e că mă simt atât de bine că nu am nici un chef să renunț la senzația asta pentru o porcie pantagruelică/etilică. Nu sunt deloc frustrat de lipsuri, nu-mi lipseşte teribil de tare nici un aliment.

Un challenge important rămâne acela de a face chef şi a măhăhăi cu gaşca nefiind beat ca o pulă (adică ca toți ceilalți). E unul din targeturile mele pentru anul ăsta: să chefuiesc ca o fiară, fără (prea multe) adausuri euforizante. We shall see 😉

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Grâu fiert integral e mai bine decât grâu neintegral, făină albă rafinată etc.

Ce ar trebui tu să faci (şi eu de altfel) e un test de alergii. O mare parte a populației a devenit alergică la grâu (şi la multe alte chestii), fără să ştie. Alergiile se manifestă nu foarte vizibil, dar “cauzează” echilibrelor interne subtile şi creează disfuncții. Le punem pe seama bătrâneții şi uzurii inerente (care există, dar nici chiar aşa). Închei paranteza.

Deci, dacă eşti alergic la grâu, ar trebui s-o laşi baltă şi să te orientezi pe alte cereale (binențeles, pe cât de bio şi integral posibile). Dacă nu, poți s-o bagi cu grâul şi cu pâinea de grâu (nu mai repet bio, integral etc 🙂 ).

Alergiile astea, care sunt în creştere exponențială şi încep să fie la te miri ce (la lumina soarelui de ex., ptiu doamne iartă-mă), pot apărea după o lungă expunere la produsul cu pricina. Aşa s-a ajuns cu grâul, care în sine nu-i aşa rău de la mama lui (doar că e mai sărac în componente nutritive ca alte cereale, însă are randament & rezistență mai mari => cantitate mare). În plus, nu-sh ce dracu are în el că e şi cam adictiv. Câți oameni nu se pot lipsi de pâine ?! Sau care turbează de plăcere când trec prin fața unei brutării ? (care, în Franța, difuzează gaze cu miros de pâine caldă de simți că turbezi de poftă când treci prin fața lor; şi inevitabil intri ca un somnambul şi cumperi ce-ți cade la mână, având grijă să nu stropeşti pe jos când deschizi gura să ceri croissantzii). Plus toate conotațiile culturale ale pâinii.

Deci alergiile nu sunt neaparat înnascute, ci pot şi apărea.

Dar aşa cum apar, aşa pot şi dispărea. Mai greu, dar după o perioadă mai lungă de detox, corpul îşi revine la echilbru şi devine iar imun la naşparleli.

Dacă ai ocazia, fă un test de alergii (care poate fi destul de scump şi nu ştiu cât de bine rambursat de asigurări). Sunt şi alea mai bazice făcute de medicina convențională. Sunt bune dar destul de incomplete. O să mă interesez pe aici şi-ți mai dau nişte detalii.

Între timp, poftă bună la grâu fiert integral – dar, de ce vrei tu să mănânci aşa ceva ? Că nu cred să fie aşa de bun 🙂

Ori vrei să-i haleşti coliva cuiva ?

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ai grijă să nu înceapă să te apese regimul ăsta, că vei obosi şi-ți vei băga ‘beep’ în ea. Mai fă-ți plăcere, dacă ai chef. Apoi, vei vedea şi singur cum te simți, cum reacționează corpul la acea ‘plăcere’ – şi decizi în consecință.

Ca orice chestie nouă: entuziasm – obişnuire – lehamite – abandon. Încearcă să nu o depăşeşti faza a 2-a 😉

să trăieşti

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Eu mai iau nişte suplimente proteinice în fiecare dimineață. O să mă uit pe etichetă şi îți zic ce conțin.

Încerc şi astea să fie bio şi cât mai puțin prelucrate/rafinate.

Nu ştiu dacă la voi sunt shopuri cu suplimente alimentare. În Franța sunt cam toate interzise, care e un exces stupid, conform principiului de precauție totală şi a riscului 0. Sub pretextul protecției consumatorului, nu ai acces la o grămada de chestii bune.

Dacă aveți, trebuie avut grijă ce iei, că şi printre astea sunt o grămadă de chimicale pentru culturişti, să facă bicepsu gros (şi pula mică). Preferă shopurile cu chestii bio, acolo vei găsi şi suplimente alimentare pe bază de plante, alge etc.

O să-ți scriu ce iau eu. E o alegere personală, ca să completez cu nişte proteine, fiindcă nu (prea) mănânc carne. Dar nu-i obligatoriu, depinde cum te simți şi dacă ai chef.

Pentru tine, ar cam trebui o consultație individualizată făcută de un băiat deştept, care să-ți sugereze ce să iei (sau nu). Oricum, dacă iei chestii cum îți spun (şi nu panarame “pour la gonflette”), nu are ce să-ți facă rău.

Poți oricum să iei gelule de Omega-3. Bagă ulei de măsline. Saumon sau alți peşti, la grătar.

Dacă vrei, poți să mai începi să mai papi nişte cărniță din când în când (oare ți-am zis că, dacă vrei ‘red meat’ poți să consideri favorabil carnea “hallal” (arab-style) sau “kosher” (jew style)), care, fiindcă s-a scurs sângele dintr-însa, e mai sănătoasă decât restul).

Felicitări pentru rezultate. Vreau să te regăsesc ca la 25 de ani 🙂

(mai puțin părul; cu năravul nu-mi fac griji).

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ASTA E TOT.

Acum, osu’ la treabă!

Daniil Sihastru (eh, sanchi)