fiarbă vinu-n cupe 7


Doar ce s-a potolit – parcă mai ieri – din “fiert”, prin pîntecoase butoaie de pe ale patriei podgorii, mustul pornit pe amețitorul drum al transformării în vin.

Că iar s-a pus pe fiert – de astă dată de-adevăratelea – prin oale şi ibrice puse la foc iute de oameni zgribuliți, alungați de pe străzi de baba iarna cotoroanța. Cu bucăți de mere aruncate în fiertură şi un praf de scorțişoară prefirată de-un pamplezir – ummm, ce dezmierd pe bulbul nostru olfactiv, şi ce răsfăț pe ale noastre papile gustative. Un adevărat regal, conceput parcă înadins pentru epicurieni şi plaisir-işti (deoarece cuvîntul nu e încă în DEX şi nici nu am rude pe la Ministerul de Finanțe ca să fac rost de grafia corectă, l-am scris şi eu cum m-a dus capul).

Noroc si sănătate! (foto: www.healthinfo21.com)

Însă cum noi nu sîntem nici una, nici alta (nu că nu am vrea, însă nu prea ne permitem, că ne cam strînge un ciorap), ne mulțumim cu aspectele ceva mai pragmatice ale situației. Cum ar fi, de pildă, dacă ne poate scăpa şi de altceva în afară de frigul din oase. Păi cu vinul (roşu, sec) am lămurit-o de mult, merele tocmai le-am investigat ieri, iar scorțişoara se pare că nu se lasă nici ea mai prejos.

Fiecare dintre ele au un efect anticancerigen mai mult sau mai puțin pronunțat, cu beneficii de prevenție pentru cele mai diverse forme de cancer. Iar luate împreună, bag seama că rezultatul nu poate fi altul decît un efect cumulat mult mai puternic şi cu siguranță mult mai nuanțat.

Prin urmare, sus pocalul şi la mai mare!

Însă, după cum am mai spus-o deja, fără exces de zel.

(am scris articolul de mai sus după ce am găsit – pe o publicație online – un îndemn la degustare de vin roşu făcută de un celebru farmacolog rus; mi-am zis că, dacă pînă şi un mujic adevărat lasă votca deoparte pentru un pahar de ghiurghiuliu, merită să marchez şi eu momentul)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 thoughts on “fiarbă vinu-n cupe

  • Teodora

    Mai ales că ieri paharul de ghiughiuliu mergea ridicat şi-n onoarea ţării noastre dragi. 🙂
    Iar azi merge în cinstea noastră. 🙂
    Hai, să fim sănătoşi!

  • Daria B.

    Numai ce-am făcut şi eu (mai săptămâna trecută, de fapt, dar amintirea e încă vie) un vin roşu – de curte! – fiert, cu felii de mere, baton de scorţişoară, puţin piper, anason stelat, fix ca-n poza ta, ba nu, fără spirala aia gălbinoasă de coajă de lămâie sau ce-o fi… Buun!

    În privinţa grafiei, se pare că a intrat deja cuvântul în limbă, cu grafia noastră cu tot: http://dexonline.ro/definitie/plezir, am verificat şi-n varianta tipărită, într-adevăr apare, deşi nu m-aş fi gândit niciodată să scriu “plezir”.

    • doctorul

      @Daria B.: adevărul e că eu am căutat în dex varianta cu grafie originală (plaisir); va mai trece ceva timp pînă voi folosi grafia adoptată acolo, mi se strepezesc dinții cînd mă uit la ea.

  • Nicoleta

    Plaisiristule, m-ai facut sa imi ploua in gura! Ce ma fac acum ? Pun aerul conditionat la 10 gradea si imi fac si eu un vin fiert ?!

    Fii HEDONIST si nu te mai preocupa de lucruri fara importanta, cum ar fi ciorapul care te strange… ! Este o adevarata arta sa traiesti pentru placere!

    Ps; Ma impresioneaza cu ce viteza se transforma limba romana! Nu pot sa cred ca hedonist poate avea sinonom “plaisirist”! Ar fi prea “francomanelist”! Voi faceti “misto” (frumos cuvant!) de ignoranti naivi ca mine!!

    • doctorul

      @Nicoleta: o fi o adevărată artă, însă se pare că e una pe care eu unul nu o stăpînesc; o poți încerca pe aia cu aerul condiționat, nu sînt sigur însă dacă astfel se poate replica “the real thing”; cred că “hedonist” e totuşi ceva mai cuprinzător ca sens decît “plaisirist”, dar să nu intrăm în detalii semantice, să păstrăm doar aroma sugestiei …