Audrey Hepburn


Două mâini pentru alţii

Audrey Hepburn (foto: www.wikipedia.org)

(scris de daria, publicat de doctorul)

Cine-ar fi crezut că fiica unui bancher englez şi a unei baronese olandeze, născută în Belgia anului 1929, va ajunge să mănânce bulbi de lalele în timpul ocupaţiei naziste din al Doilea Război Mondial? La doar 16 ani era infirmieră voluntară într-un spital olandez, în care l-a îngrijit printre alţii pe Terence Young, pe atunci soldat paraşutist, care avea să-i fie regizor într-un film, peste 22 de ani. Tot ea avea să-i salveze viaţa prietenei sale Capucine, actriţa franceză, în urma uneia din tentativele acesteia de a se sinucide.

Dacă nu v-aţi dat încă seama despre cine e vorba, mai spun eleganţă clasică absolută şi atunci nici nu cred c-ar mai fi cazul să adaug Audrey Hepburn. Fluentă în engleză, franceză, spaniolă, olandeză, germană şi italiană, cu un corp şi o graţie de balerină (urmase de altfel şcoala de balet şi chiar dansase în secret ca să adune bani pentru rezistenţa olandeză, în timpul războiului) şi cu farmecul ei inegalabil, nu i-a fost greu să cucerească audienţe, premii şi mai ales inimi.

Încă din anii ’50 a început să lucreze pentru UNICEF, fond căruia i-a donat toate salariile câştigate pentru ultimele ei filme, iar din 1988 a devenit ambasador special şi a lucrat în cele mai dezavantajate comunităţi din Africa, America de Sud şi Asia. Ultima ei misiune a fost în Somalia, în vara anului 1992. Spre sfârşitul călătoriei a început să acuze dureri abdominale.

Audrey cu copil 1 (foto: www.audreyhepburn.com)

Audrey cu copil 2 (foto: www.audreyhepburn.com)

În acelaşi an, în urma unei laparoscopii, a fost diagnosticată cu cancer de apendice, care se răspândise în intestinul subţire. Acesta se dezvoltase de-a lungul mai multor ani, nu ca o tumoare, ci ca o căptuşeală subţire a intestinului. I s-a extirpat o bucată de 30 cm din intestinul subţire şi a urmat un tratament cu chimioterapie. După câteva zile, în urma unei obstrucţii, a fost supusă altei operaţii, dar cancerul se răspândise deja prea mult şi nu mai putea fi tratat. A murit în 1993, la 63 de ani, în Elveţia.

„Nu uita, dacă ai nevoie de o mână de ajutor, e la capătul braţului tău! Pe măsură ce înaintezi în vârstă, adu-ţi aminte că ai două: una să te ajuţi pe tine şi a doua ca să-i ajuţi pe alţii.” Au fost vorbele lui Audrey Hepburn. Nu ştiu dacă e doar impresia mea, dar ea pare să le fi folosit pe amândouă să-i ajute pe alţii, neglijându-se pe sine.