Olivia Newton-John


„Cancerul m-a ajutat să-mi restabilesc priorităţile”

Olivia Newton-John. Sursa imaginii: www.imdb.com

Zilele trecute am primit unul din acele mailuri care circulă în neştire pe Internet, cu un top 10 al vedetelor feminine trecute de 50 de ani, dar care arată şi la această vârstă incredibil de bine. Pe locul cinci, după Sharon Stone, Michelle Pfeiffer, Kim Basinger şi Jane Seymour, se afla Olivia Newton-John. Abia atunci am aflat că este una din persoanele care au biruit cancerul. De 18 ani. „Are 62 de ani şi este un amestec de senzualitate, putere şi frumuseţe. Şi-a păstrat atât chipul angelic, cât şi silueta de invidiat, a făcut faţă cancerului la sân şi acum, eroina din Grease sfidează trecerea timpului…” Asta era descrierea ataşată imaginii ei.

Putere la puterea a doua, aş spune. În acelaşi weekend în care tatăl ei a murit de cancer la ficat, ea a fost diagnosticată cu cancer la sân. Cu toate acestea, a reuşit să treacă peste durere şi peste şocul aflării diagnosticului şi să acţioneze. A combinat metodele clasice – chimioterapie şi operaţie – cu cele alternative: naturiste, acupunctură, meditaţie, şi consideră că această combinaţie a avut efect, deoarece nu doar corpul, ci şi mintea şi spiritul trebuie ajutate.

Victoria asupra cancerului a determinat-o să înceapă o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei, s-a implicat în multe acte caritabile şi de cercetare în domeniul cancerului la sân, precum şi în acţiuni de strângere de fonduri. A devenit reprezentanta unui produs pentru autoexaminarea sânilor.

Diagnosticul de cancer la sân a influenţat inclusiv genul de muzică abordat. În 1994, la doi ani de la operaţie, a înregistrat Gaia: One Woman’s Journey, primul album cu versurile compuse în exclusivitate de ea, în care povesteşte chinurile prin care a trecut. În 2005, devenită chiar mai puternică în urma bolii, a scos albumul Stronger Than Before. Banii strânşi din vânzarea acestuia au luat calea cercetării cancerului la sân. A urmat albumul Grace And Gratitude, în semn de recunoştinţă pentru fiecare nouă zi care i-a fost dată, din vânzarea căruia beneficiază, printre altele, Organizaţia Naţională a Cancerului la Sân Y-ME.

În 2008, Olivia a strâns fonduri pentru construirea centrului de sănătate care-i poartă numele: Olivia Newton-John Cancer and Wellness Centre, în Melbourne, Australia. În luna aprilie a aceluiaşi an, a parcurs pe jos 228 km de-a lungul Marelui Zid Chinezesc, drumeţie în care i s-au alăturat personalităţi şi supravieţuitori ai cancerului, şi care a simbolizat paşii ce trebuie parcurşi de bolnavi pe drumul spre vindecare.

Un drum care poate deveni mult mai uşor când nu-l parcurgi singur şi când ai astfel de exemple.