Terry Fox, Canada


Maratonul speranţei. Sursa imaginii: http://www.google.ro/

Terry Fox, Canada

(scris de daria, publicat de doctorul)

Doar atât scrisese la destinatar un suporter de undeva din lume. Iar scrisoarea a ajuns. Atât de mare era faima atletului, filantropului, activistului pentru cercetarea cancerului, pe numele întreg Terrance Stanley Fox (28 iulie 1958-28 iunie 1981).

În 1977, în urma diagnosticării cu un osteosarcom, lui Terry i-a fost amputat piciorul drept şi i s-au dat doar 50% şanse de viaţă. La doar trei săptămâni de la operaţie, mergea deja cu ajutorul unui picior artificial, impresionându-şi doctorii cu atitudinea pozitivă şi recuperarea rapidă. A urmat 16 săptămâni de chimioterapie, în care a înţeles că supravieţuirea lui se datora descoperirilor medicale şi a hotărât să-şi dedice restul vieţii ajutându-i pe cei aflaţi în aceeaşi situaţie.

Erou la 22 de ani. Sursa imaginii: http://en.wikipedia.org/

A trimis o scrisoare către Societatea Canadiană de Cancer, în care-şi expunea intenţia de a străbate toată Canada într-un maraton, ca să strângă fonduri pentru cercetarea cancerului. În iulie 1980 a început Maratonul Speranţei. A fost obligat să-şi întrerupă cursa când cancerul i s-a răspândit la plămâni, după 143 de zile în care alergase 5373 km şi strânsese 1,7 milioane de dolari. Reacţia pe care a stârnit-o a avut însă o asemenea amploare, încât donaţiile au continuat şi până în primăvara anului următor suma ajunsese la 23 de milioane.

Onoruri, premii, statui, zi naţională de doliu la moartea lui, străzi, instituţii, ba chiar şi un munte care-i poartă numele, toate pălesc în faţa schimbării atitudinii în faţa bolii şi a dizabilităţii pe care a determinat-o el. Din 1981, are loc anual Crosul Terry Fox (Terry Fox Run) în multe ţări din lume, pentru comemorarea iniţiatorului său şi pentru strângerea de alte fonduri pentru cercetarea cancerului.

„Sunt sigur că am fi găsit leacul pentru cancer de acum 20 de ani, dacă ne-am fi dat toată silinţa”, aşa declara Terry Fox. Poate dacă ar exista mai mulţi Terry Fox, s-ar găsi şi leacul.

(Îi mulţumesc Teodorei pentru că mi l-a semnalat pe Terry Fox.)