Iressa – prospect


Iressa – prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Iressa 250 mg comprimate filmate

Gefitinib

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

1. Ce este Iressa şi pentru ce se utilizează

2. Înainte să luaţi Iressa

3. Cum să luaţi Iressa

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Iressa

6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE IRESSA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Iressa conţine substanţa activă gefitinib care blochează o proteină denumită ‘receptor al factorului de creştere epidermal uman (ERFG). Această proteină este implicată în creşterea şi proliferarea celulelor canceroase.

IRESSA este utilizată pentru a trata pacienţii adulţii cu cancer bronhopulmonar altul decât cel cu celule mici. Acest cancer este o boală în care celule maligne (cancer) se formează în plămâni.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI IRESSA

Nu luaţi Iressa:

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la gefitinib sau la oricare dintre celelalte componente ale IRESSA (enumerate la pct. 6, „Ce conţine IRESSA”).

– dacă alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Iressa:

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua IRESSA:

– dacă aţi avut vreodată orice alte probleme pulmonare. Anumite probleme pulmonare se pot agrava în timpul tratamentului cu IRESSA.

– dacă aţi avut vreodată probleme cu ficatul.

Folosirea altor medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv eliberate fără prescripţie medicală şi preparate pe bază de plante medicinale.

În mod deosebit, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

– Fenitoină sau carbamazepină (pentru epilepsie)

– Rifampicină (pentru tuberculoză)

– Itraconazol (pentru infecţii fungice)

– Barbiturice (un tip de medicamente folosite în insomnii)

– Remedii din plante conţinând sunătoare (numită şi Hypericum perforatum, pentru depresie şi anxietate)

– inhibitori ai pompei de protoni, antagonişti ai receptorilor H2 şi antiacide (pentru ulcer, indigestie, arsuri şi pentru reducerea acidităţii gastrice).

– Aceste medicamente pot afecta modul în care acţionează IRESSA.

– Warfarină (un aşa–numit anticoagulant oral, pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge). Dacă luaţi un medicament conţinând această substanţă activă, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă efectueze mai frecvent analize de sânge.

Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus sau dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Iressa.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă, doriţi să rămâneţi gravidă sau dacă alăptaţi, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Se recomandă să evitaţi apariţia unei sarcini în timpul tratamentului cu IRESSA deoarece IRESSA ar putea avea efecte nocive pentru copilul dumneavoastră.

Nu luaţi IRESSA dacă alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Iressa nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi instrumente sau utilaje sau are o influenţă neglijabilă.

Cu toate acestea, dacă vă simţiţi slăbiţi în timpul tratamentului cu acest medicament, fiţi precaut atunci când conduceţi vehicule sau folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Iressa

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. CUM SĂ LUAŢI IRESSA

Luaţi întotdeauna IRESSA exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală este de un comprimat de 250 mg pe zi.

Luaţi IRESSA la aproximativ aceeaşi oră, în fiecare zi.

Puteţi lua IRESSA cu sau fără alimente.

Nu luaţi antiacide (pentru reducerea nivelului de aciditate din stomac) cu două ore înainte de administrarea IRESSA sau 1 oră după aceasta.

Dacă aveţi probleme cu înghiţirea comprimatului, îl puteţi dizolva în jumătate de pahar cu apă plată (necarbonatată). Nu utilizaţi alte tipuri de lichide. Nu zdrobiţi comprimatul. Agitaţi apa până la dizolvarea comprimatului. Aceasta poate să dureze aproximativ 20 minute. Beţi imediat lichidul. Pentru a fi sigur că aţi băut tot medicamentul, clătiţi bine paharul cu o jumătate de pahar cu apă şi beţi lichidul.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Iressa

Dacă aţi luat mai multe comprimate, discutaţi imediat cu un medic sau un farmacist.

Dacă uitaţi să luaţi Iressa

Ceea ce trebuie să faceţi în cazul în care aţi uitat să luaţi un comprimat depinde de cât timp mai este până când trebuie să luaţi doza următoare.

Dacă sunt 12 ore sau mai mult până la doza următoare:

Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi. Apoi luaţi doza următoare la ora obişnuită.

Dacă sunt mai puţin de 12 ore până la doza următoare:

Nu mai luaţi comprimatul uitat. Apoi luaţi doza următoare la ora obişnuită.

Nu luaţi o doză dublă (două comprimate o dată) pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Iressa poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţele cu care apar reacţiile adverse sunt definite astfel:

foarte frecvente: afectează mai mult de 1 utilizator din 10;

frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100;

mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1.000;

rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10.000;

foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10.000;

cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Anunţaţi imediat medicul dacă observaţi apariţia oricăreia dintre următoarele reacţii adverse – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical imediat:

Reacţie alergică (mai puţin frecventă) mai ales dacă simptomele includ umflarea feţei, limbii sau gâtului, dificultate la înghiţire, urticarie şi dificultate de respiraţie

Senzaţie severă de lipsă de aer sau agravarea bruscă a acestei senzaţii, posibil însoţită de tuse sau de febră. Acestea pot fi determinate de o inflamaţie la nivelul plămânilor, denumită „boală pulmonară interstiţială”. Această reacţie adversă poate apărea la aproximativ 1 din 100 de pacienţi trataţi cu IRESSA şi poate fi letală.

Reacţii severe ale pielii (rare), afectând suprafeţe mari ale corpului. Aceste semne pot include roşeaţă, durere, ulcere, băşici şi descuamarea pielii. De asemenea, pot fi afectate buzele, nasul, ochii şi organele genitale.

Deshidratare (frecventă) determinată de diaree severă sau prelungită, vărsături (stare de rău), greaţă sau lipsa poftei de mâncare.

Probleme oculare (mai puţin frecvente), cum sunt durere, înroşirea ochilor, modificări ale vederii sau gene crescute spre interior. Aceasta poate însemna că aveţi un ulcer pe suprafaţa ochiului (cornee).

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:

Reacţii adverse foarte frecvente:

Diaree

Vărsături

Greaţă

Reacţii ale pielii cum ar fi o erupţie asemănătoare acneei, uneori însoţită de mâncărime şi piele uscată

Lipsa poftei de mâncare

Stare de slăbiciune

Uscăciunea şi înroşirea mucoasei bucale, însoţită de dureri

Creşterea enzimelor hepatice cunoscute ca alanin aminotransferaza, în analizele de sânge; dacă aceste enzime sunt prea mari, medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeţi definitiv tratamentul cu IRESSA.

Reacţii adverse frecvente:

Uscăciunea sau înroşirea ochilor, însoţită de mâncărime

Înroşirea pleoapelor, însoţită de dureri

Modificări ale unghiilor

Căderea părului

Febră

Sângerare (cum ar fi sângerarea din nas sau sânge în urină)

Proteinurie (evidenţiată prin test de urină)

Creşterea bilirubinei şi a altei enzime hepatice cunoscute ca aspartat aminotransferaza, în analizele de sânge; dacă aceste enzime sunt prea mari, medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeţi definitiv tratamentul cu IRESSA.

Creşterea valorilor creatininei evidenţiată la o analiză de sânge (corelată cu funcţia renală).

Reacţii adverse mai puţin frecvente:

Inflamaţie la nivelul pancreasului. Semnele includ dureri foarte severe în partea de sus a abdomenului, senzaţie intensă de greaţă şi vărsături.

Reacţii adverse rare

Inflamaţie la nivelul ficatului. Semnele pot include o stare generală de rău, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (icter).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ IRESSA

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi IRESSA după data de expirare înscrisă pe cutie, blister şi folia de înveliş, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine IRESSA

Substanţa activă este gefitinib. Fiecare comprimat conţine gefitinib 250 mg.

Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină (E460), croscarameloză sodică, povidonă (K29-32) (E1201), laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, hipromeloză (E464), macrogol 300, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172), oxid roşu de fer (E172).

Cum arată IRESSA şi conţinutul ambalajului

Iressa este un comprimat rotund, de culoare brună, inscripţionat cu ‘IRESSA 250’ pe una dintre feţe şi plan pe cealaltă faţă.

IRESSA este furnizat sub formă de cutii cu blistere, conţinând 30 de comprimate. Blisterele pot fi perforate sau neperforate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

AstraZeneca AB

S-151 85

Sodertalje

Suedia

Producătorul:

AstraZeneca UK Limited

Macclesfield

Cheshire

SK10 2NA

Marea Britanie

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali al deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (vezi lista de contacte):

België/Belgique/Belgien

NV AstraZeneca SA

Tel: +32 2 370 48 11

България

AstraZeneca UK Limited

Teл.: + {Телефонен номер}

Česká republika

AstraZeneca Czech Republic s.r.o.

Tel: +420222807232

Danmark

AstraZeneca A/S

Tlf: +43 66 64 62

Deutschland

AstraZeneca GmbH

Tel: + 49 41 03 7080

Eesti

AstraZeneca

Tel: +372 6549 600

Ελλάδα

{Όνομα}

Τηλ: + {Αριθμός τηλεφώνου}

España

AstraZéneca Farmacéutica Spain, S.A.

Tel: + 34 91 301 91 00

France

AstraZeneca

Tél: + 33 1 41 29 40 00

Ireland

AstraZeneca Pharmaceuticals (Ireland) Ltd

Tel: + + 353 1609 7100

Ísland

Vistor hf.

Sími: + 354 535 7000

Italia

AstraZeneca S.p.A.

Tel: + 39 02 980111

Κύπρος

Αλέκτωρ Φαρμακευτική Λτδ

Τηλ: +357 22490305

Latvija

AstraZeneca AB pārstāvniecība Latvijā

Tel: + 371 7321747

Lietuva

UAB AstraZeneca

Tel: +370 5 2660550

Luxembourg/Luxemburg

NV AstraZeneca SA

Tél/Tel: + 32 2 370 48 11

Magyarország

AstraZeneca kft

Tel.: + 36 23 517 300

Malta

Associated Drug Co. Ltd

Tel: + 356 21232175

Nederland

AstraZeneca BV

Tel: +31 79 363 2222

Norge

AstraZeneca AS

Tlf: + 47 21 00 64 00

Österreich

AstraZeneca Österreich GmbH

Tel: +43 1 711 31

Polska

AstraZeneca Pharma Poland Sp. z o.o.

Tel.: + 48 22 874 35 00

Portugal

AstraZeneca Produtos Farmacêuticos, Lda.

Tel: + 351 21 434 61 00

România

AstraZeneca Pharma SRL

Tel: +40 21 317 60 41

Slovenija

AstraZeneca UK Limited

Tel: + 386 1 51 35 600

Slovenská republika

AstraZeneca AB o.z.

Tel: + 421 2 5737 7777

Suomi/Finland

AstraZeneca Oy

Puh/Tel: + + 358 10 23 010

Sverige

AstraZeneca AB

Tel: +46 8 553 26 000

United Kingdom

AstraZeneca UK Ltd

Tel: + 44 1582 836 836

Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMEA): http://www.emea.europa.eu/.