medicamente – atenționare


În oncologie se folosesc mai multe tipuri de medicamente, cu scopul de a distruge sau de a opri dezvoltarea celulelor maligne. Ele pot fi citostatice (chimioterapie), terapii hormonale sau terapii biologice (vezi glosar), ultimele fiind terapii moderne, țintite, care atacă în principal celulele maligne şi mai puțin sau deloc pe cele sănătoase.

De regulă, medicamentele au două nume: un nume care desemnează molecula sau componenta activă, cea care produce efectul terapeutic dorit (denumire comună internațională – DCI) şi un nume comercial, dat de compania care produce medicamentul respectiv (de exemplu, pentru medicamentul Voltaren (diclofenac), Voltaren este denumirea comercială, iar diclofenac este denumirea comună (DCI); diclofenacul apare în medicamente cu nume comerciale diferite, produse de companii diferite, însă în esență este acelaşi medicament). La unele medicamente, numele comun şi cel comercial sînt identice (de ex.: Diclofenac).

Există medicamente folosite pentru tratarea unor boli foarte rare (care apar la foarte puțini pacienți). Acestea au statut de “medicament orfan”, iar firmele care le descoperă sau le produc beneficiază de înlesniri care să le încurajeze să investească mai departe în dezvoltarea acestora.

Medicamentele prezentate aici sînt cele disponibile în România în cadrul Programului Național de Oncologie. Ele sînt înregistrate la Agenția Națională a Medicamentului (unele cu mai multe denumiri comerciale), iar cea mai mare parte dintre ele sînt şi compensate (de regulă în întregime), conform listei de la Ministerul Sănătății – Direcția Generală Farmaceutică. Întrebați medicul oncolog sub ce denumire puteți găsi în România medicamentul pe care vi-l recomandă.

Atenție! Medicamentele folosite pentru tratarea cancerului sînt extrem de puternice iar unele dintre ele au multe efecte secundare, unele serioase. De aceea, nu trebuie să le folosiți sau să le recomandați altor persoane, chiar dacă diagnosticul coincide. Medicamentele se comportă diferit în funcție de tipul de cancer, de stadiul acestuia sau chiar în funcție de pacient. Medicamentele pentru tratarea cancerului trebuie administrate doar la recomandarea şi cu strictul control al medicului oncolog.