patologie – atenționare


Cancerul este definit nu nu ca o boală, ci ca un grup de boli.

Cancerul poate apărea în orice parte a corpului şi de aceea evoluează foarte diferit. Anumite împrejurări, care poartă numele de factori de risc, pot determina sau grăbi apariția unui cancer. Cunoaşterea lor ne ajută să ne protejăm în așa fel încît să evităm să ne îmbolnăvim de cancer.

Metodele de diagnostic şi de tratament evoluează permanent şi ne permit să putem vindeca multe tipuri de cancer, dacă le descoperim din timp. Pentru aceasta trebuie să fim atenți la anumite semne şi simptome şi să consultăm medicul imediat ce avem suspiciuni. Cele mai importante şi mai frecvente tipuri de cancer sînt prezentate în continuare. Informația este preluată şi adaptată de la MD Anderson Cancer Center, un centru internațional de referință pentru cancer din Texas, SUA.

Atenție! Este posibil ca unele dintre metodele de diagnostic sau de tratament prezentate aici să nu fie disponibile în România. Deasemenea, acestea nu se aplică neapărat la orice tip sau în orice stadiu de cancer. De aceea, nu este recomandat să luați singuri decizii doar pe baza acestor informații. Planul optim de tratament este individual şi trebuie conceput numai de către medicul oncolog împreună cu fiecare pacient în parte.