vitamine de la bec 10


Iarna e cam pe gătate, însă primăvara nu vrea încă să ni se arate. Şi nici soarele parcă nu se prea îndeamnă.

Drept urmare noi continuăm să îl căutăm prin tot felul de beciuri. Pardon, solare, unde ne bulucim pentru privilegiul îndoielnic de a sta cîteva minute la lumina unor becuri. Pentru vitamina D, cică. Sau – chipurile – pentru că ne fac pielea mai frumoasă şi mai sănătoasă.

Taxa pe bronzie (foto: google images)

Mai frumoasă? Depinde – de gustibus, vorba latinului – pe cine întrebi. Mai sănătoasă? Aici nu prea cred, indiferent pe cine ai întreba. Iar dacă ar fi să o întrebi pe o anume Samantha Hessel din Wisconsin, Statele Unite, tare mă tem că răspunsul ei ar fi categoric unul negativ.

Iar asta pentru că tînăra noastră a aflat pe pielea ei – la propriu – care pot fi “beneficiile” unei campanii intensive de bronzare la aparat. Pentru ea, spre exemplu, a însemnat un melanom malign – cea mai agresivă formă de cancer de piele – căpătat la vîrsta de doar 19 ani.

Acum Samantha face o altă campanie – de data asta de conştientizare printre tinerii de vîrsta ei a riscurilor la care se expun – alături de “Fundația pentru cercetarea melanomului” (Melanoma Research Foundation). În speranța că ceilalți amatori de bronz artificial nu vor avea parte de experiența prin care a trecut ea.

Iar noi putem măcar pleca urechea.

(povestea – care merită citită în întregime – ne parvine prin CNN Health)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 thoughts on “vitamine de la bec

 • arcadia

  Când vine vorba de melanom, mi se aprind beculeţele. Prietenii ştiu de ce. 🙂

  Tata n-a voit vitamine de la bec, dar având pielea foarte albă, nu s-a protejat corespunzător de soare, în vacanţele la mare şi s-a trezit cu melanom.
  Eu nu mai stau la soare deloc. Am căzut în cealaltă extremă, recunosc. Dar dacă troată lumea ar conştientiza riscurile expunerii necontrolate la soare, sunt sigură că incidenţa melanoamelor ar scădea, în loc să crească.

  O primăvară sănătoasă, tuturor! 🙂

  • doctorul

   @arcadia: dacă ne gîndim la Albă-ca-zăpada, poate vom începe să reevaluăm frumusețea … gînduri bune asemenea!

 • alm

  mai sa fie! arcadia deci si pe aici ne intalnim! salutare >:D< culmea ca si tatal meu are pielea foarte alba si a facut si el o forma de cancer dar de aia mai blanda (tre sa-l intreb pe frate-miu cum se cheama), l-au operat si e bine
  iar eu nu servesc plaja, nici bronzul , nici soarele in exces pe pielea mea. 🙁

 • arcadia

  Doctore, mulţumim şi acceptăm invitaţia la ceai, dar dacă tot venim, dă-ne şi ceva treabă.
  Facem curat în cabinet, punem bannere despre sănătate, facem un miting, o campanie de conştientizare, ceva, ca să îmbinăm utilul cu plăcutul 🙂