Tot mai mulți oameni supraviețuiesc cancerului. Asta e vestea bună.
Vestea mai puțin bună – cel puțin pentru noi, românii – e că vestea cea bună se referă (doar) la americani. Iar asta pentru că ei, spre deosebire de noi, sînt ceva mai socotiți.
Un raport elaborat de “Centrul pentru prevenția şi controlul bolilor” (Center for Disease Control and Prevention) în colaborare cu Institutul Național al Cancerului (National Cancer Institute) a estimat la 11,7 milioane numărul supraviețuitorilor de cancer din Statele Unite în anul 2007. Pentru comparație, în anul 2001 erau “doar” 9,8 milioane. Ca să nu mai vorbim de anul 1971, cînd puteau fi numărați circa 3 milioane de supraviețuitori (e adevărat, la o populație mai mică).
Raportul ne mai spune că circa două treimi dintre aceşti supraviețuitori au peste 65 de ani, iar femeile sînt – ca de obicei – în uşoară majoritate. După tipul de cancer, cel mai mare grup de supraviețuitori este cel cu cancer de sîn (22%), urmat de cel cu cancer de prostată (19%) şi cel cu cancer colorectal, cu 10% (ca o observație, cele trei localizări se află deasemenea printre cele mai frecvente atunci cînd vorbim despre cazurile noi de îmbolnăvire de cancer).
Printre cauzele citate pentru a explica aceste evoluții favorabile sînt menționate – din nou, nici o surpriză – renunțarea la fumat, practicarea de exerciții fizice, o alimentație mai sănătoasă şi moderație în consumul de alcool.
Nici o mare filozofie aici, carevasăzică, şi nici vreun cine ştie ce savantlîc. Putem şi noi prin urmare să o facem, numai să vrem.
Măcar de-am învăța însă să numărăm.
(uitai să vă spui, am luat informația de pe CNN Health, ediția online)
ce frumos articol! plin de speranta . multumim doctore!
@alm: mă bucur că e frumos, sper să devină şi important pentru cît mai mulți dintre noi.