despre cancer în România 2


Aş fi preferat să scriu un articol similar celui de ieri cu referire la țara nostră. În fond, americanii cu problemele lor, noi cu ale noastre.

Din păcate însă nu avem astfel de date. Pentru că în România nu există o colectare sistematică şi serioasă a datelor privind cancerul. Cît despre google, dacă îl întreb intră imediat într-o stare de confuzie. Nu e sigur nici măcar care e numărul total de bolnavi de cancer din România. 370.000?… sau poate 500.000? În timp ce țările civilizate au la dispoziție cifre exacte pe care să-şi construiască politicile sanitare, noi putem în cel mai bun caz să facem estimări.

A. Goldsworthy - Ziduri albe (www.goldsworthy.cc.gla.ac.uk)

Cum am ajuns aici? Păi răspunsul e simplu: fiindcă am scăpat de comunism. Iar o dată cu acesta am dat la o parte şi toate ale lui, rele sau bune. Iar unul dintre lucrurile bune din sănătate (şi nu singurul!), că ne place sau nu, era Registrul Național de Cancer. Pe care în 20 de ani de Românie democratică nu a mai reuşit nimeni să-l resusciteze.

Acesta este dealtfel doar unul dintre multele motive pentru care şi sănătatea (alături de educație, agricultură etc., etc.) se numără printre cei învinşi de tînăra (şi imatura) noastră democrație.

Că ne place sau nu.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “despre cancer în România