o pereche cu probleme 2


O pereche drăguță (foto: google images)

Nu încape nici o îndoială că sînii sînt importanți pentru noi, bărbații.

Însă cu mult mai importanți sînt ei – şi nu mă refer aici doar la nevoia de a alăpta – pentru femei.

O doamnă cu care natura nu fusese prea generoasă în această privință mi-a mărturisit la un moment dat că-şi făcuse o operație de mărire de sîni. Nimic spectaculos pînă aici. Numai că doamna respectivă făcuse acest pas la o vîrstă destul de înaintată, căsătorită fiind şi cu un copil. Abia după această operație – mi-a mai spus ea – s-a simțit pe deplin femeie.

I-am înțeles atunci acelei femei motivația şi am început să privesc cu alți ochi plastia de sîni (lăsăm deoparte aici fenomenul “divelor” care îşi asortează silicoanele la sutien şi nu viceversa). Cu atît mai mult cînd vine vorba despre femei care ajung să apeleze la o operație de reconstrucție mamară din motive medicale. Cum ar fi, de pildă, un cancer de sîn care are drept rezultat pierderea unuia sau ambilor sîni.

Vestea bună ne vine astăzi din Slovenia. Medicii de acolo au pus la punct o tehnică tridimensională de reconstrucție a sînului, folosind o “matriță” creată special pentru pacienta în cauză şi care reproduce cu fidelitate mărimea şi forma celuilalt sîn. Dar asta nu e tot. Materialul folosit pentru refacerea sînului provine chiar de la pacientă, respectiv țesut adipos (grăsime) din zona abdominală.

Metoda are (cel puțin) două mari avantaje: o dată că sînul astfel reconstruit are aceeaşi temperatură cu cea a restului corpului, iar a doua – mult mai importantă – că țesutul respectiv se integrează metabolic şi urmează variațiile de greutate (în plus sau în minus) ale persoanei în cauză.

Medicii de acolo au operat deja – cu succes – primele cazuri.

Să fie într-un ceas bun.

(poveste venită cu ocolire prin China, de la Xinhua online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “o pereche cu probleme