Revin la povestea de alaltăieri pentru că subiectul e mult prea interesant pentru a nu fi întors pe toate fețele.
Aşadar, nemții îi surprind încă o dată pe americani – de data asta însă doar pe tărîmul medical – prin promovarea ideii de a prescrie pacienților medicamente fără ingrediente active (aşa-numitul placebo*, care e mai degrabă un efect decît un ce concret).
Cîteva lucruri de lămurit:
1) placebo (care înseamnă “voi plăcea” în limba latină) este denumirea unui efect observat în medicină prin care pacienți cu anumite condiții medicale care primesc pastile ce nu conțin vreo substanță activă (ci, de regulă, doar zahăr sau făină) răspund la tratament ca şi cum ar fi primit medicamente adevărate;
2) medicii germani nu au de gînd – cel puțin deocamdată – să trateze toate bolile cu nimic; recomandarea vizează doar pacienții care suferă de condiții precum durere cronică, astm, boli inflamatorii sau depresie;
3) pacienții primesc de multă vreme placebo – e adevărat că doar în cadrul studiilor clinice în care sînt evaluate medicamente noi – astfel încît ideea nu e nici măcar atît de revoluționară pe cît pare.
Medicii germani nu fac decît să accepte cu onestitate (şi să tragă foloase din) o realitate care încurcă de mult timp socotelile din medicina vestică. Anume că oamenii se pot vindeca de multe boli fără să primească neapărat un medicament sau vreo substanță recunoscută a influența boala respectivă. O situație pentru care nimeni nu pare să aibă vreo explicație.
Pentru că – se pare – nimeni nu (mai) ştie unde să caute.
Pingback: surprize, surprize … | tot ce (nu) ai vrut să ştii ...