dovada, monşer, dovada! 6


Spuneam ieri că efectul placebo (pare că) nu are o explicație rațională. În ciuda acestui fapt, dovezile privind existența (şi importanța) sa sînt cît se poate de concrete (şi de solide).

Să luăm, bunăoară, un studiu recent desfăşurat la Harvard, în care pacienți cu o condiție numită “colon iritabil” au primit placebo drept tratament. Nimic spectaculos pînă aici, veți spune (şi pe bună dreptate).

Care din ele? (foto: www.khaleejtimes.com)

Noutatea cu adevărat remarcabilă este că respectivii pacienți au fost informați de la bun început că nu vor primi decît … apă chioară (sau ceva asemănător). Cu toate acestea, ei s-au încăpățînat să aibă o evoluție mult mai bună a bolii decît cei care nu au primit chiar nimic.

Cu alte cuvinte, un nimic frumos împachetat este mai bun decît un nimic gol-goluț (cel puțin în medicină).

În lumina noilor argumente, pare că decizia forului medical german nu mai este chiar atît de condamnabilă. Mai ales că – după cum o recunosc americanii înşişi – nemții sînt mai sănătoşi, trăiesc mai mult şi sînt mai fericiți decît ei.

Chiar dacă, iată, se tratează cu pseudo-medicamente.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “dovada, monşer, dovada!

  • Alm

    mi-a placut ! mai ales ca e vb de nemti , 🙂 eu mai folosesc metoda in tratarea pruncilor 🙂 inseamna ca nu tre’ sa mai bat matanii ptr asta . fhiiiu! am rasuflat usurata .

    Doctore , un gand bun de la mine . 🙂

  • arcadia

    Bre, eu pentru că am probleme cu crezurile, am refuzat toate tratamentele homeopate care mi-au fost recomandate.
    Oare cu Placebo ăsta m-aş putea vindeca de insomnii? Adică vin eu, aşa, la tine, tu-mi dai nişte pilule d-astea goale şi eu după aia dorm dusă cât e noaptea de lungă? 😀