Cineva a ajuns astăzi pe blog cu această căutare: “noduli la colon”.
Nu ştiu dacă a găsit ce căuta în pagina de cancer de colon. Nu ştiu nici dacă va mai reveni foarte curînd aici, mai ales în cazul în care a găsit informația respectivă.
Pentru mine însă e un bun prilej să abordez acest subiect, de interes pentru mai multă lume decît poate părea la prima vedere.
Un posibil răspuns la această căutare/întrebare ar putea fi polipoza intestinală, o boală ereditară gravă ce apare la pubertate şi e caracterizată de apariția de polipi (numiți uneori şi noduli) multipli la nivelul mucoasei intestinale. Ca aspect, polipii sînt precum stalactitele şi stalagmitele dintr-o peşteră. Cel mai frecvent polipoza intestinală se manifestă prin dureri abdominale difuze, hemoragii intestinale (scaune cu sînge) şi modificări ale tranzitului intestinal. Primul articol despre polipoza familială descria o polipoză de colon la o familie din Utah, care avea 9 decedați prin cancer de colon pe parcursul a trei generații, la o vîrstă medie de 34 de ani.
Un al doilea răspuns ar fi că au fost detectați unul sau mai mulți noduli (ganglioni) limfatici măriți în zona colonului, ceea ce ar indica faptul că deja există un cancer de colon de stadiu III (denumit şi cancer de colon Dukes C).
Dacă în primul caz vorbim despre o stare precanceroasă (dar cu risc înalt de malignizare) care poate fi tratată pentru a se preveni apariția unui cancer, în al doilea caz avem de a face cu un cancer de colon în stadiu avansat care necesită o intervenție rapidă şi agresivă.