Produs Național Brut? Încercați mai bine Fericire Națională Brută.
Nu este o glumă, ci indicatorul principal – şi cît se poate de real – după care se măsoară bunăstarea locuitorilor din Bhutan. Suspendat între pămînt şi cer pe coama estică a munților Himalaya, micul regat se ițeşte semeț şi mîndru din strînsoarea a doi giganți: maiestuosul elefant indian şi impetuosul dragon chinezesc. Pe care îi ține netulburat la respect printr-un stil de viață tradițional, desprins parcă de orice influență exterioară.
În ținutul uitat de timp tutunul şi pungile de plastic sînt interzise, iar oamenii îşi țin la mare preț portul lor național. Dar, mai presus de toate, sînt foarte atenți cu fericirea lor. Pe care o adună strop cu strop, ca pe cea mai mare bogăție, doar pentru a o împărți apoi fără rezerve cu semenii lor.
Există cu siguranță şi pe la noi oameni care văd fericirea. Eu unul am cunoscut pe cineva care o poate chiar materializa în bulgări aurii pe care îi împarte apoi la prieteni. Din păcate însă, astfel de oameni sînt încă prea rari pe aceste meleaguri, astfel încît fericirea lor abia dacă pîlpîie într-o lungă noapte de indiferență.
Mai avem, se pare, un drum lung pînă la un Produs Național.
Pingback: Silavaracald » Toamna pe deal
mi-e teama sa zic asta, dar o zic totusi: in Romania nefericirea si frustrarea se respira odata cu aerul. cel putin in zonele urbane. la tara lucrurile-s un pic mai domoale, mai asezate.
@Zazuza: pot să te cred, mai ales că, de departe privind, ai o viziune mai clară și mai detașată; poate ar trebui să ne uităm puțin mai atent către ceea ce numim noi “la țară”, de vreme ce noi, cei de la oraș, am dat-o atît de iremediabil în bară; cele bune.
Daca reprezentantul FMI (care are alte trebi decat cuantificarea fericirii popoarelor), a ajuns sa marturiseasca despre romani ca sunt cea mai trista natiune din europa, ca ar trebui sa ne puna pe ganduri…
@arcadia: bine zis, dacă pînă și el, care ar trebui să fie mult mai atent cu moralul nostru, mai ales că are la noi o grămadă de bani …