omul, celula canceroasă a societății 3


Căci ce e cancerul? Pot să vă înșir cîteva definiții extrem de bine aduse din condei. Toate adevărate, niciuna completă.

Sau, mai pot să vă ofer – la concurență cu mai celebra analogie a președintelui nostru – o descriere mult mai plastică, însă nu mai puțin corectă.

Ea vine direct din stiloul lui Thierry Janssen, care a scris cu cerneală albastră (improvizez și eu) vorbele unui student la medicină – iar în timpul liber fiu al unui vraci (vindecător, șaman, vrăjitor – alegerea vă aparține) – camerunez.

Vraci Igbo - Camerun (foto: www.wikipedia.org)

“De cînd studiez cancerologia, îmi dau seama că ființele umane se comportă precum celulele maligne, îmi spune el. Animate de o vitalitate prodigioasă, aceste celule se multiplică în număr foarte mare, distrug locul lor de naștere, consumă toate resursele disponibile și se propagă în tot organismul. Ghidate de o inteligență redutabilă, ele se infiltrează peste tot, rezistă la tratamentele folosite pentru a le combate, nu cunosc nici o limită în creșterea lor și sfîrșesc prin a omorî corpul persoanei care le hrănește. Ajunge să contemplăm dezastrul ecologic pentru a înțelege că umanitatea este cancerul Pămîntului. Ar trebui să ne temem căci, private de suportul lor, celulele maligne mor la rîndul lor.”

Înțelepciune africană pe care Thierry Janssen ne-o lasă spre reflexie.

(citat furat cu coada ochiului de pe chiar site-ul oficial al auctorelui)

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 thoughts on “omul, celula canceroasă a societății