iar “băieții răi” sînt …


De fapt “este”, pentru că şi “băieții răi” sînt în cele din urmă doar unul.

Ne-am obişnuit să vedem cancerul ca pe un grup de boli, care afectează cele mai diverse organe, în cele mai variate forme şi cu cele mai neaşteptate deznodăminte.

Drept urmare, sîntem cu toții terorizați de acest adevărat balaur cu (foarte) multe capete, care pare să ne pîndească de peste tot gata să muşte la prima noastră greşeală. Nici nu mai ştim unde, de ce şi cum să ne apărăm.

Pe de altă parte însă noi, oamenii, sîntem prin definiție înțelepți (că doar nu degeaba ne cheamă Homo sapiens). Iar datorită acestei calități intrinseci ştim prea bine că tot ceea ce este complex porneşte dintr-un ceva mult mai simplu. Nu mai departe decît noi oamenii, alcătuiri altfel extrem de complicate, formate din miliarde de celule savant reunite în țesuturi, organe şi sisteme, ființe generatoare de catralioane de gînduri, sentimente şi idei. Fiecare dintre noi am apucat pieptiş pe drumul vieții pornind de la o singură celulă cu 46 de cromozomi.

Ei bine, se pare că şi fiorosul balaur are un “ce” extrem de simplu care îl determină, îl caracterizează şi îl hrăneşte. Este (a fost) micul lui secret din care îşi extrage întreaga forță, dar care odată descoperit se poate foarte bine transforma în punctul lui slab, un fel de călcîi al lui Ahile al balaurului nostru.

Atenție la cleşti! (foto: http://english.news.cn)

Secretat de către celulele canceroase şi prozaic denumit factorul nuclear kappa B (NF-kappa B – nuclear factor kappa B, în engleză), acest factor pro-inflamator se află – spun cercetătorii – la rădăcina tuturor relelor. El este cel care sprijină dezvoltarea şi răspîndirea cancerului. Tot el face face ca celulele maligne să devină “nemuritoare”, şi tot el le dă imboldul de a porni hai-hui prin organism pentru a forma metastaze.

Rolul acestui factor este atît de bine documentat încît un renumit profesor concluzionează într-un articol din revista Science că: “practic, aproape toate substanțele administrate ca tratament împotriva cancerului sunt inhibitoare ale factorului nuclear – kappa B.”*

“Băiatul rău” a fost aşadar demascat. Mai rămîne să vedem ce ne facem cu el.

*citat din Anticancer – Învinge prin mijloace naturale, de David Servan-Schreiber

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *