verde sau roşu? 8


Sau poate, şi mai bine, şi verde şi roşu!

Aflam ieri cu surprindere (dar şi cu speranță) secretul, bine ascuns pînă de curînd, al cancerului. Iar un distins profesor ne spunea, într-un articol dintr-o revistă de înaltă ținută ştiințifică, că toate substanțele folosite în lupta împotriva cancerului iau ca țintă acest factor cheie.

Vestea bună este că multe dintre procedurile naturiste de tratament au capacitatea de a bloca acțiunea pro-inflamatorie a acestuia. A doua veste, parcă şi mai bună, e că industria farmaceutică se află, in corpore, în căutarea de medicamente care mai de care mai sofisticate care să inhibe activitatea factorului nuclear kappa-B. Din păcate însă le caută doar prin laboratoare, aşteptînd să le pice pleaşca din vreo pipetă sau eprubetă mai cu noroc.

Roşu cu verde (foto: www.ironmagazine.com)

Iar între timp trec flagrant cu vederea faptul că există deja o sumedenie de astfel de molecule cu activitate anticancerigenă recunoscută. Care nici măcar nu sînt atît de greu de obținut, cîtă vreme cresc de mii de ani nestingherite pe lîngă curtea omului. Fără să necesite aparatură împrumutată din filme ştiințifico-fantastice sau truditori cu diplome universitare care să le poarte de grijă.

Ne oprim astăzi la două dintre ele: catehinele din ceaiul verde şi resveratrolul din strugurii negri (sau din vinul roşu, pentru cei dintre noi care au atins vîrsta majoratului).

Luăm cîte o gură din fiecare şi mergem mai departe.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 thoughts on “verde sau roşu?