a fost odată … 4


Cercetătorii americani care, ca şi confrații lor englezi, cercetează cîte-n lună şi-n stele, au mai făcut o descoperire.

Se pare că între anii 2002 şi 2003 rata de îmbolnăviri de cancer de sîn în rîndul femeilor americane a scăzut brusc cu un remarcabil procent de 7% (iar asta ca urmare a unui studiu publicat în 2002 care arăta că terapia de înlocuire cu hormoni practicată de multe femei după instalarea menopauzei poate favoriza, printre altele, apariția cancerului).

În zodia cancerului (foto: www.astrologyweekly.com)

După care, începînd cu anul 2004, nu s-a mai întîmplat nimic bun. În sensul că rata de îmbolnăviri de cancer de sîn nu a mai continuat să scadă. Cercetătorii au încercat şi o explicație, două: prima, că renunțarea la terapia de înlocuire în rîndul femeilor aflate la menopauză nu a mai fost atît de marcată; iar a doua, că sensibilitatea mamografiilor a crescut ca urmare a lipsei de stimulare hormonală (hormonii cresc densitatea țesutului mamar făcînd diagnosticul de cancer ceva mai dificil).

Eu unul – care nu sînt nici cercetător şi cu atît mai puțin american (sau poate tocmai de aceea) – mă hazardez să mai ofer cui are timp şi răbdare să mă citească încă o (posibilă) explicație: anume că influența celorlalți factori de risc pentru apariția cancerului (obezitate, lipsa de exercițiu fizic, stres) nu numai că nu s-a diminuat ci – aş îndrăzni să speculez – chiar s-a intensificat în ultimii ani.

Cît despre hormoni, aceştia nu mai vin în pastile recomandate de medic, ci direct prin pulpele de pui de la KFC.

Fără nici o prescripție.

(pentru povestea completă – cu introducere, intrigă, cuprins, deznodămînt şi încheiere – vă invit pe CNN Health)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “a fost odată …

 • alm

  buna informatia! cat despre trio-ul letal supraponderabilitate-sedentarism-stres (eu ii stiam ca cei 3 S dar e tot una, si tot ne omoara 🙂 , ) citeam daunazi ca e numai bun pentru dezvoltarea tumorilor carora le trebuie proteine multe , un sange neoxigenat suficient si celula T orpilata de stress.

  Ma gandeam si la faptul ca- am citit cred, ca in ceva rubrica de stiri ,cum ca ar trebui sa ai o combinatie de anume 4 gene si esti predispus la cancer . Ai ceva informatii despre asta? (daca deja ai scris in vreun post atunci o sa gasesc )

  • doctorul

   @alm: am scris ceva, se pare că mediul şi stilul de viață au o influență mult mai mare decît genetica; încearcă aici şi aici; spor, cele bune.

 • alm

  sa traiesti vesnic doctore ! al doilea articol a grait exact pe limba mea . 🙂 deci plec un om lamurit. Dar ma intorc nici o grija, a inceput sa-mi placa aici , nici titlul nu ma mai inteapa. Tre sa scriu povestea mea , dar inca nu stiu cum .

  • doctorul

   @alm: sau mai bine “să trăim cît trebuim”; iar apoi să lăsăm locul altora, după cum le vine rîndul; pentru a-ți învinge duşmanul trebuie să începi prin a-l privi în ochi şi a-i spune pe nume, zic eu; te aştept cu povestea, cînd vei fi pregătită; spor, cele bune.