grasă, frumoasă, sănătoasă? 14


Cele patru grații (foto: www.justsickshit.com)

Am încercat şi eu să plusez cu ceva la celebra vorbă – pe care cu siguranță am auzit-o mai toți de pe la bunii noştri – cu “grasă şi frumoasă”.

Dar nu cred că mi-a ieşit. De fapt sînt aproape sigur.

Probabil că Rubens se întoarce în mormînt de supărare că idealul său de frumusețe feminină nu mai e la modă. Şi asta nu neapărat din rațiuni estetice, ci mai degrabă datorită unei categorii nou apărută de critici: urmaşii lui Hipocrate.

Ce spun aceştia? Că femeile supraponderale aflate la menopauză au un risc crescut de a dezvolta un cancer de sîn (dar şi de colon, de esofag, de rinichi şi de uter). Însă asta se ştie deja de ceva vreme. Atunci, care-i noutatea?

Păi ar fi vreo cîteva, după cum urmează:

1) femeile cu “greutate” ajunse la menopauză fac forme de cancer de sîn mai agresive (care metastazează mai repede);

2) țesutul gras acționează ca o adevărată glandă (de dimensiuni considerabile) ce produce o serie întreagă de hormoni şi de mediatori chimici; unul dintre ei este estrogenul, care stimulează în continuare un corp ce nu mai e pregătit pentru aceasta (o dată intrat în menopauză);

3) obezitatea este asociată cu o inflamație cronică a țesutului gras, care creează un mediu propice apariției şi dezvoltării celulelor maligne.

Concluziile de mai sus au fost trase ca urmare a celui mai extins studiu desfăşurat pînă acum pe această temă şi ale cărui rezultate au fost publicate în luna ianuarie a acestui an. De către un grup de cercetători danezi, de astă dată.

Aşadar, doar grasă şi frumoasă, eventual.

Că de sănătoasă …

(de astă dată veştile ne vin de la răsărit, prin Pravda online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 thoughts on “grasă, frumoasă, sănătoasă?