lecția de iertare 4


Nici nu a venit bine primăvara, că doamnele noastre s-au şi pus serios pe lucru.

A fost mai întîi lecția de (auto)vindecare primită de la alm, urmată imediat de pledoaria pentru iertare făcută de arcadia. Ultima a generat şi o mică polemică dinspre partea Dariei B. care, spre deosebire de arcadia, crede că iertarea este ceva natural.

Isus la Templu (foto: www.2.bp.blogspot.com)

Nu vreau să intru arbitru între cele două doamne, însă ce e sigur e că iertarea – fie ea un sentiment natural, fie nu – nu ne este – dacă nu tuturor, măcar celor mai mulți dintre noi – chiar la îndemînă (vezi şi celebra lege a talionului, care funcționează încă de minune).

Din fericire însă se pare că iertarea se poate educa. Ba chiar studia cu acte în regulă la Institutul Iertării, înființat de către – cine alții decît? – omniprezenții americani, cu spiritul lor întreprinzător de neoprit.

Pînă la a ne gîndi însă la o eventuală licență – urmată poate şi de un masterat – în iertare, putem să (re)citim povestea spusă de Daniel, care face mai mult decît orice dizertație academică pe această temă.

Să citim şi să luăm aminte.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “lecția de iertare

 • Daria B.

  foarte interesant linkul ăsta cu Institutul iertării…
  stai liniştit, nu e nevoie de arbitru 🙂 eventual ne poţi împărtăşi şi părerea ta?

  • doctorul

   @Daria B.: părerea mea face la fel de mult ca părerea oricui; eu cred că iertarea se învață (de aia am pus şi linkul :-))

   • Daria B.

    da, aşa-i, probabil că e unul dintre lucrurile care se tot învaţă şi reînvaţă până la moarte, nu ştiu dacă neapărat la un institut, dar oricum se pare că se poate învăţa de la oricine. îmi aduc aminte o foarte faină lecţie de iertare: povestea Marina Constantinescu odată că pe fiul ei l-a bătut un coleg la şcoală, iar sfatul ei a fost să rupă orice relaţie cu el. a doua zi el i-a povestit spăşit (tot el) ceva de genul, reproduc din memorie: mami, trebuie să-ţi spun ceva, deşi poate o să te superi. X mi-a cerut iertare azi, iar eu l-am iertat…
    Ciudat cum părinţii în general îşi învaţă de obicei copiii să ierte, la modul teoretic, dar când vine vorba de practică lecţiile circulă mai degrabă invers.

    • doctorul

     @Daria B.: probabil că mama colegului a fost ceva mai proactivă în acest caz, iar fiul ei un pic mai ascultător …