Se pare că este un dat acceptat deja de toată lumea. Ne îmbulzim (ca să nu spun călcăm în picioare) la fiecare început de sezon pentru a fi (printre) primii care să purtăm/deținem ceva – orice – de “ultimă modă”.
Fără să realizăm (sau poate că mulți o facem dar alegem să nu ne pese) că (mai) tot ceea ce ni se vinde acum drept “ultimul strigăt” în materie de fashion va fi în (cel mult) cîteva luni complet depăşit (“direct din şifonierul bunicii”, cum ar spune cu răutate unii; care dacă s-ar uita însă ei înşişi prin dulapul lu’ alde mamaie ar regăsi multe dintre ideile cool care ni se vînd astăzi ca foarte trendy).
Iar toate astea se întîmplă desigur prin grija unor “renumiți creatori”, care între timp vin cu o altă năzbîtie care să ne țină pe noi ocupați, iar pe ei (foarte, foarte) bogați.
Cam aşa stau lucrurile – oricît de greu de crezut ar părea – şi cu sănătatea.
Mai întîi ni se spune că e mai bine să mîncăm din pungă, cutie sau borcan (cum ar veni, nu avem de-a face decît cu alimente selecționate, procesate, sterilizate, frumos ambalate). După care aflăm că “vedeți dumneavoastră, e musai să folosim anumite substanțe – toate aprobate, desigur – pentru a vă păstra un timp mai îndelungat alimentele proaspete precum în prima zi”. Iar mai apoi auzim şi că “da, e posibil ca unele dintre aceste substanțe să determine – însă numai consumate în cantități foarte mari – anumite boli”. Boli – diabet, cancer etc. – nu chiar de colea, am putea adăuga noi.
În acest moment intră în scenă o altă colecție, mai modernă, şi beneficiind de o croială minimalistă, cu mai puține E-uri pe la încheieturi. Dar asta doar pe față, pentru că pe la spate se sufocă sub un plastic altfel bine mascat. Iar noi ne grăbim să o adoptăm, mulțumindu-le celor care au, chipurile, grijă de sănătatea noastră şi felicitîndu-ne singuri pentru vigilența de a fi în pas cu cele mai noi cuceriri ale ştiinței (dar şi ale modei, fireşte).
Am mai abordat, destul de recent, tema privitoare la impactul modei asupra sănătății, iar personajul principal a fost – cum altfel – tot “eternul feminin”. Tot lui i se adresează şi articolul următor.
În care femeile au de ales între două rele …
la ce substanţe te referi?
@Daria B.: păi să vedem: coloranți, conservanți, amelioratori de gust, stabilizatori etc. etc. sau, mai pe scurt, E-uri; toate cu scopul de a ne ține mîncarea “vie” după ce ea a murit, săraca, de mult …
a, despre “obişnuitele” astea e vorba, credeam că mai sunt şi altele pe lângă…
@Daria B.: da, despre familiarele, arhicunoscutele, omniprezentele acelea vorbesc (ca şi de toate cele de pe lîngă, care de fapt sînt tot de pe acolo).
Hmmm! stii ce cred eu? ca paiatele alea care prezinta sau poarta minunatiile alea de ultima ora in materie de moda , numai femeii normale nu sunt. Sa nu-mi spuna nimeni ca alea s-au bucurat din plin de viata de femeie . Intre a nu avea gust si habar sa pui pe tine o haina potrivita cu locul, timpul si persoana ta , sau a fi neglijenta si sleampata si ciudateniile alora de pe podiumurile de moda , exista mijlocul drumului. E bine sa mergi pe el ca sa nu te rastorni. 🙂
@alm: aurea mediocritas, sînt pentru!