hrană la cutie


Andy Warhol - Suc de roşii la cutie (www.wikipedia.org)

… sau artă la pachet.

I-au trebuit omului mii, chiar zeci de mii de ani de evoluție ca să ajungă mare (şi tare). În tot acest răstimp a mîncat – cu mici variații – cam aceleaşi lucruri, preparate – cu oareşce îmbunătățiri – cam în acelaşi mod. Hrana, dintotdeauna greu de procurat, a fost prețuită de strămoşii noştri mai mult decît orice altceva, iar drept urmare nici o masă – eveniment aproape sacru pentru întreaga familie – nu începea fără o rugăciune.

Nu mai e cazul. Căci la un moment dat al istoriei sale omenirea a decis să apese pedala de accelerație. Ajutați de maşini ingenioase şi încurajați de nou căpătatele cunoştințe de chimie, ne-am dorit dintr-o dată să devenim roboți. Brusc, visul nostru în materie de alimentație a fost să inventăm o pastilă care, luată cu un pahar de apă chioară, să ne țină loc de mîncare pentru o zi întreagă. Că doar nu era să plecăm hai-hui prin spațiu (citeşte univers) cu sacul de cartofi şi congelatorul plin cu carne după noi. Nu se făcea, la o adică, să fim luați de alte civilizații cosmice drept ruda săracă (şi nesofisticată) de la marginea galaxiei.

Chestia cu pastila nu ne-a ieşit – încă –  însă nu ne dăm nicicum bătuți. Deocamdată experimentăm cu mîncare la pungă, la borcan sau la cutie. Ambalată în hîrtie, sticlă, plastic sau aluminiu, hrana noastră cea de toate zilele ne aşteaptă cuminte şi frumos aliniată pe rafturile din supermarket. Ca noi să putem să o luăm în grabă şi apoi să ne continuăm “alergarea”. Putem acum să facem mult mai eficient nimic, pentru că am redus substanțial tot acel timp pierdut inutil cu mîncatul. Atotputernica ştiință şi-a făcut din nou datoria.

Andy Warhol - Cutii de supă Campbell (www.wikipedia.org)

Iar dacă ştiința ne-a dat uneltele, arta şi-a adus şi ea obolul oferindu-ne motivația. Căci una e să cumperi o banală cutie de conserve şi cu totul altceva este să ai sentimentul, atunci cînd treci pe la casa de marcat, că ai în coş o operă de artă. Fie şi numai în copie. Ei uite, asta numesc eu artă cu tendință!

În sfîrşit, am uitat ceva? A da, e vorba de litera E.

E plin de ea prin aceste pungi, borcane şi cutii. Sub diverse indicative, E prezentă în fel de fel de combinații. Ce ne aduc Ele? Păi în principal (dar nu numai) alergii, boli digestive şi cancer. Diverse forme de cancer.

Devine interesant? Stați să vedeți ce urmează!


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 thoughts on “hrană la cutie