între Scila şi Caribda* 6


Scriam ieri despre modă şi despre efectul ei asupra sănătății noastre.

Să luăm bunăoară exemplul terapiei de înlocuire hormonală la femeile aflate la menopauză. Unde mai întîi a fost o mare campanie de convingere a doamnelor să ia estrogen (un hormon prezent în cantități mari la femeile tinere) pentru a-şi păstra (de-a pururi, nu-i aşa) tinerețea.

Mai apoi, atunci cînd datele au arătat că estrogenul poate determina cancer de uter, moda respectivă a căzut în dizgrație. Însă doar pentru a reveni în popularitate cîțiva ani mai tîrziu, atunci cînd studiile au arătat că o combinație de estrogen cu progesteron (un alt hormon feminin) nu numai că reduce apariția cancerului de uter, dar chiar prelungeşte durata de viață, crescîndu-i în acelaşi timp considerabil şi calitatea.

S-a dovedit după aceea că nici varianta combinată nu aduce fericirea, în special datorită creşterii riscului de cancer de sîn (dar şi a evenimentelor cerebrale şi cardiovasculare). Drept pentru care femeile au început din nou să evite terapia de înlocuire hormonală, cu o scădere – cel puțin într-o primă fază – remarcabilă a numărului de cazuri noi de cancer de sîn.

Iată însă că – tocmai cînd credeam că lucrurile s-au clarificat o dată pentru totdeauna – un nou studiu publicat în urmă cu doar cîteva zile ne anunță faptul că o parte dintre femeile la menopauză care folosesc monoterapia cu estrogen ar putea beneficia de reducerea riscului de a face un cancer de sîn (atenție, cuvintele cheie sînt în acest caz “o parte dintre femeile”).

Scila şi Caribda (sursa: www.moya79.wordpress.com)

Acuma, aşa cum ne spunea şi poetul, ce e val ca valul trece.  Se prea poate ca mai prin toamnă să apară un alt studiu, care să îl infirme pe acesta (şi care să rămînă astfel valabil, eventual, numai pentru sezonul de primăvară-vară).

Iar pînă să se alăture cu noi speranțe noului trend, femeile ar putea să reflecteze că nu orice i se potriveşte oricui. Sau şi mai bine, că fiecare lucru are vremea lui, iar faptul că organismul lor decide să oprească la un moment dat producerea acestor hormoni are rațiuni care deocamdată ne scapă.

Şi poate că, în loc să fie nevoite să aleagă între Scila cancerului de sîn şi Caribda cancerului de uter, vor prefera să evite provocarea amîndurora.

E calea cea mai simplă, cea mai naturală.

* Scila, Caribda – ființe din mitologia greacă; împreună reprezintă simbolul alegerii dificile;

(articol apărut ca urmare a provocării lansate, pe un alt blog, de o aspirantă la statutul de “creator de modă” în sănătate)

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “între Scila şi Caribda*

 • alm

  he he , acest articol canta exact partitura mea . Mie nu mi-a sunat niciodata bine treaba asta cu adaosurile de estrogeni si care or mai fi ei. Mi s-a recomandat candva si am luat o luna apoi le-am aruncat cat colo si i-am tinut o teorie despre ideologia mea domnului doctor (viteaz si mare si cel mai iubit dintre doctorii de la Mures) si l-am convins asa de bine …..noroc ca nu trebuia sa ia si el estrogeni ca n-ar mai fi luat :))

  In primul rand iti da peste cap ceasul corpului tau. E o nebunie….. si numai stii sigur daca esti femeie sau paiata in lanul cu porumb. 🙂 iar pana la studii si riscuri de cancer pentru mine asta a fost un motiv suficient . Imbatranim , ne ridam, si pielea nu mai are fateta de alta data. Celulita ne da batai de cap dar viata e frumoasa ca si cursul unei ape -nu trece prin acelasi loc . Iar daca nu ti-au scapat printre dejte aspectele vietii feminine si le-ai trait din plin pe fiecare in parte , e imposibil sa dai in balbaieli cand apusul scrie culori diferite pe cer . Mai bine le privesti fascinatia si iti cauti treaba in alte domenii decat sa-ti numeri ridurile.

  Iertare doctore , ptr comentariul cam ….lung . Astept forumul! 🙂

  • doctorul

   @alm: viața e (din ce în ce mai) frumoasă pe măsură ce ne “învechim”, trebuie doar să ne pricepem să o gustăm; vine şi forumul, mintenaş!

 • Teodora

  După fascinaţia marilor descoperiri ştiinţifice menite să ne ţină tinere, cred că majoritatea ne-am convins că cele mai sănătoase căi sunt cele naturale.