fata morgana melanoma 2


Agenția care supraveghează şi reglementează piața farmaceutică din Statele Unite (FDA – Food and drug administration) tocmai a aprobat primul medicament pentru tratamentul melanomului malign din ultimii 13 ani.

Cu un nume de vedetă exotică de la Hollywood – Yervoy – medicamentul este conceput să oprească dezvoltarea celulelor maligne prin stimularea sistemului imunitar, care este “ajutat” să le recunoască drept ținte.

Însă cam aici se opresc veştile bune. Pentru că, potrivit chiar directorului executiv al Fundației pentru cercetarea melanomului (Melanoma Research Foundation), ratele de răspuns ale noului medicament se situează în jurul a 20 de procente. Altfel spus, mai bine de trei sferturi dintre pacienții care îl vor folosi nu vor avea nici un beneficiu.

Soarele nostru atotputernic (foto: www.shirt.woot.com)

“E destul de clar că mai avem un drum lung înainte”, conchide acelaşi reprezentant al fundației.

Nimic mai adevărat, aş completa eu, atîta vreme cît, chiar pacienții care pot beneficia de acest medicament (cei cu melanom malign în stadiul 4 care nu au răspuns la alte terapii) nu pot spera la mai mult de 4 luni de viață în plus.

E mult, e puțin, doar cei în cauză o pot spune.

Iar între timp noi mai bifăm un medicament care nu vindecă, ci doar mai amînă puțin deznodămîntul.

Şi continuăm să perseverăm pe un drum presărat cu miraje.

(informație preluată de pe CNN online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “fata morgana melanoma

  • Daria B.

    e bună şi o amânare cât de mică, şi mai ales faptul că se încearcă în continuare, cine ştie, poate până la urmă din toate experimentele astea o să iasă un medicament eficient.

    • doctorul

      @Daria B.: părerea mea – din ce în ce mai fermă – este că se merge pe un drum greşit, deja de prea multă vreme; din păcate ne-am obişnuit atît de mult cu acest drum încît nici nu mai vrem să mai considerăm vreo altă variantă.