delicat ca o orhidee 6


Orhidee stelată (foto: arhiva personală)

Acum un an mă plimbam prin Grădina Botanică din Singapore. O grădină în care o secțiune întreagă e dedicată orhideelor, unul dintre simbolurile oraşului-insulă-stat.

Frumoase, sofisticate, incredibil de fragile, epuizant de variate ca forme, dimensiuni, culori (în paranteză fie spus, m-am dus acolo doar ca urmare a insistențelor repetate ale prietenilor care m-au invitat şi găzduit  – iar acum pot să spun că bine au făcut).

Mi-am amintit de asta citind articolul privind o nouă strategie pe care medicii din Singapore o propun pentru tratarea cancerului, deocamdată cel de prostată. O terapie non-invazivă, cu efecte adverse minime şi o durată de spitalizare redusă la maximum.

Noua metodă le permite medicilor să vizualizeze tumora, iar apoi să o distrugă folosind un fascicul concentrat de căldură care nu afectează țesuturile din jurul acesteia.

Principalele beneficii ale noii tehnologii sînt acuratețea şi posibilitatea ajustării tratamentului în timp real, grație imaginilor tridimensionale avute la dispoziție.

“Cînd tratăm, ne adresăm doar zonei de prostată afectată de cancer, prin contrast cu metodele convenționale precum chirurgia sau prostatectomia radicală în care pacienților le este extirpată întreaga glandă, cu riscul de apariție a incontinenței şi a impotenței”, precizează unul dintre promotorii metodei.

Cum spuneam, delicat precum o orhidee.

Deocamdată însă, doar pentru bărbați.

(veste livrată cu grație de Xinhua online)

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “delicat ca o orhidee

  • daria

    asta mi-a amintit că cineva promitea cândva să scrie un articol despre un aparat miraculos care arde cancerul şi care există deja şi în România… sau am înţeles eu greşit?!?

    şi nu înţeleg de ce nu se poate folosi chestia asta şi pentru alte tipuri de cancer? tot bărbaţii sunt avantajaţi întotdeauna!

    • doctorul

      @daria: ciudat cum de mi-am amintit chiar ieri de articolul promis; gata, se face, promisiunea e promisiune (şi îți mulțumesc pentru că mi-ai reamintit); altfel, nu-ți mai ascuți gheruțele feministe că nu e cazul, e doar un studiu pe o metodă care se poate apoi extinde pentru alte indicații, trebuiau oamenii să înceapă de undeva …