nota de plată, vă rog! 4


Mult praf (foto: www.science.lvais.ro)

Vă mai amintiți de Fata Morgana?

Nu, nu de de aceea – cunoscută deja ca un cal breaz de toți cei ce iubesc povestirile exotice – care se ocupă cu amăgirea cetățenilor pe care i-a prins nevoia prin deşert.

Ci de cea de care tocmai vorbirăm alaltăieri, cea cu nume de vedetă de Hollywood.

Ei bine, dacă americanii de la CNN au fost ceva mai pudici şi au evitat să intre în detalii financiare, iată că ne dau chinezii de la Xinhua o idee privind costurile unei “reprezentații” ale ultimei stele apărute pe firmament.

Pe scurt, o cură completă (adică patru administrări pe durata a 3 luni) de terapie cu Yervoy – medicametul pentru melanom malign abia aprobat de FDA – va costa frumoasa sumă de 120.000 de dolari (parcă începe să capete sens comparația cu starurile din filmele americane).

Dar asta încă nu e tot!

Pentru că factura mai vine cu nişte costuri – ceva mai ascunse, cunoscute şi sub numele de efecte adverse – cum ar fi: colită, diaree, hepatită, disfuncții endocrine şi probleme dermatologice. Aceste efecte negative – catalogate drept foarte serioase – au fost raportate la 12,9 % dintre pacienții care au participat la studiul clinic.

Recitind articolul inițial, ne reamintim că medicamentul-minune promite 4 luni de prelungire a vieții. Ceea ce înseamnă 30.000 de dolari pentru fiecare lună de viață cîştigată (iar asta în cazul fericit în care te regăseşti printre cei circa 20% care răspund la respectivul tratament).

Ei bine, acum avem toate datele şi putem decide dacă să comandăm.

Măcar ştim cît face consumația. Pardon, reprezentația.

(necesarele clarificări ne vin, cum vă spuneam, prin colegii de la Xinhua, ediția online)

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “nota de plată, vă rog!

  • alm

    m-am gandit eu ca daca e ceva in legatura cu Hollywood , nu miroase a bine 🙂 🙂 🙂

    doctore , am sa fac o marturisire : ce-i drept , desi am doi copiii minunati si tare as vrea sa le fiu mama , desi imi iubesc viata chiar daca nu curge satisfacita parau pe toate planurile , eu totusi nu as recurge chiar la “orice” tratament , doar ca sa mai traiesc putin. Mai degraba as lupta in mintea mea ca sa ma ajut , dar daca nu se poate si nu se poate ……..ce sens are sa te agati cu atata disperare de orice fata morgana ?

    • doctorul

      @alm: îți doresc să le fii mamă copiilor tăi pînă la adînci bătrîneți, fără “proptele” improvizate; şi un gînd bun, pe deasupra.