sunetele care vindecă 10


Sînt sunete, chiar dacă nu pot fi auzite. Şi au puterea de a vindeca, chiar dacă nu sînt muzică.

Ultrasunete concentrate de înaltă frecvență. Sau, sub numele consacrat internațional, HIFU (High Intensity Focused Ultrasound).

Sub această prețioasă alăturare de termeni se ascunde o metodă modernă, foarte precisă şi remarcabil de “săracă” în efecte adverse (cel puțin prin comparație cu tratamentele convenționale) de tratare a cancerului.

Cum funcționează? Un fascicul de sunete de înaltă intensitate şi frecvență este trimis cu mare precizie (sub ghidaj ecografic sau RMN) către zona de țesut malign. În contact cu țesutul respectiv, energia acestui fascicul se transformă în căldură care “coagulează” pur şi simplu tumora precum un ou pus la fiert.

Metoda în sine nu e chiar nouă, ea fiind cunoscută încă din timpul celui de-al doilea război mondial. În prezent sînt mai multe sisteme care o folosesc, cel mai avansat dintre ele fiind propus de o universitate din China (spre consternarea americanilor, care au descoperit principiul).

Pînă în toamna anului trecut România s-a aflat printre puținele țări care dispuneau de această metodă de terapie, pentru că cei care au introdus-o în țara noastră – o clinică privată – au avut înțelepciunea să treacă peste prejudecățile legate de marele popor de la răsărit (spre deosebire de preşedintele nostru, care nu vrea nici măcar banii lor, chiar dacă sînt dolari cît se poate de americani).

Terapie cu gong (foto: www.squidoo.com)

Din păcate însă, un complex de împrejurări – lipsa de suport financiar din partea autorităților române fiind unul dintre motive – a făcut ca în prezent tratamentul respectiv să nu mai fie oferit (şi) în țara noastră.

Probabil că ne e mai la îndemînă să stăm călare pe avioane şi alergînd de colo-colo prin lume (de exemplu prin Marea Britanie, unde funcționează un aparat similar), cu buzunarele doldora de bani cu care să-i plătim pe alții mai isteți decît noi.

Se pare că asta e ceva la care într-adevăr ne pricepem.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 thoughts on “sunetele care vindecă

  • Daria B.

    adică unicul aparat de acest gen de la noi din ţară stă degeaba momentan? deşi e în stare de funcţionare nu mai e folosit din lipsă de fonduri de la stat? splendid! totuşi nu înţeleg, oricum plăteau de la bun început pacienţii tratamentul, chiar dacă parcă era destul de scump, de ce nu poate funcţiona în continuare? că bănuiesc că nici în alte ţări nu-i mai ieftin…

    • doctorul

      @Daria B.: adică unicul aparat de acest gen nu mai funcționează deloc; e posibil să nici nu mai fie în țară; pacienții plăteau cu siguranță, problema e că erau prea puțini, iar modelul economic nu era sustenabil; şi nu e vorba despre bani de la stat, ci de bani privați de la Casa de Asigurări de Sănătate (care nu a aprobat coplata tratamentului).

      • Daria B.

        mai mult decât trist, când vezi că se întâmplă aşa ceva aproape că nu poţi să nu te întrebi dacă mai merită să faci ceva în ţara asta…

        Îţi mulţumesc pentru promisiunea respectată şi pentru detalii!

  • arcadia

    Pe cicatricea de la cezariană am dezvoltat, la fiecare punct de sutură, nişte noduli de cca 3-4 cm, foarte dureroşi. Am fost programată pentru extirpare chirurgicală, dar înainte de asta am făcut terapie cu ultrasunete. În două luni nu mai aveam nimic.
    Oare e vorba de acelaşi gen de tratament? Povestea mea s-a întâmplat prin anii 91.

    • doctorul

      @arcadia: e posibil, deşi probabil era vorba despre un aparat mult mai rudimentar, manevrat manual şi operat în orb; aici vorbim despre un aparat complet automatizat, cu încadrare stereoscopică a tumorii, vizualizare în timp real a procedurii etc. etc.; altfel, tehnologia datează de prin anii 40′, după cum spusei …