ce-ți doreşte pancreasul


Speranță verde (foto: www.eminescu.rdsor.ro)

Să fim sinceri, dacă e să ne gîndim la vreun organ important pancreasul nu e primul care ne vine în minte. Creierul mai mult ca sigur, ficatul foarte probabil, plămînii sau rinichii poate. Dar pancreasul?

Însă chiar dacă noi alegem mai tot timpul să îl ignorăm, obscurul pancreas (altfel, un fel de bucătar-şef al corpului nostru) ne mai trage din cînd în cînd de mînecă, ca nu cumva să-l uităm de tot. Să ne amintim numai de calvarul parcă fără sfîrşit al lui Teo Trandafir (pancreatită) sau de moartea recentă a lui Victor Surdu (cancer de pancreas). Asta ca să nu mai vorbim de diabet, pe care îl plasăm inconştient în cu totul altă zonă (zahăr în sînge) deşi el ne arată o suferință a pancreasului.

Gata cu introducerea, să trecem la lucruri concrete.

După vaccinul pentru papilomavirus (împotriva cancerului de col) şi cel cubanez pentru tratamentul cancerului de plămîni, mai facem un pas în extinderea acestui principiu terapeutic de la patologia (anti)infecțioasă la cea a tumorilor maligne.

De data asta cu un vaccin pentru cancerul de pancreas. Care este produs de sud-coreeni şi testat în Marea Britanie (de către, firesc, celebrii cercetători englezi), în cadrul unui studiu abia început. Principiul de acțiune este – cel puțin în teorie – destul de simplu: vaccinul “marchează” celulele maligne, care devin astfel mai uşor de recunoscut (şi deci de distrus) de către sistemul nostru imunitar.

Acestea fiind spuse, aşteptăm cu interes rezultatele.

(mai pe larg despre vaccin, studiu şi speranțe în articolul de pe BBC Health)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *