Încet-încet ne transformăm, noi oamenii, într-o combinație situată undeva între marțieni şi Robocop.
Deocamdată doar cei dintre noi care ne îmbolnăvim, însă ştiți cum e vorba aia, începutul e mai greu. Au fost mai întîi cei bolnavi de inimă, care au primit în ajutor stimulatoarele cardiace. Acum a venit rîndul bolnavilor de cancer (deocamdată cei cu cancer cerebral).
Zilele trecute FDA (Food and Drug Administration), agenția care reglementează dezvoltarea şi utilizarea medicamentelor în Statele Unite ale Americii, a aprobat un dispozitiv pentru tratarea glioblastomului multiform (cea mai întîlnită formă de tumoră cerebrală malignă şi, în plus, una extrem de rezistentă la chimio- şi radioterapie).
Dispozitivul constă în nişte electrozi implantați în pielea capului, electrozi care emit curenți electrici ce au potențialul de a distruge celulele maligne. Electrozii sînt susținuți de o baterie sau pot fi alimentați direct de la priză. Între timp, pacientul poate desfăşura activități “normale”.
Nu ni se dau cifre privind ratele de succes ale noii invențiuni, iar eu bănuiesc şi motivul: cel mai probabil nu e ceva cu care să te mîndreşti. În schimb este lăudat curajul FDA de a aproba “dispozitive inovative care oferă pacienților alternative de tratament”.
Asta în timp ce în Europa accesul la tratamentele tradiționale şi naturiste este din ce în ce mai limitat.
Acestea fiind zise, ar fi bine să fim la zi cu factura de curent electric.
(ştirea e pe bune, doar am găsit-o pe Xinhua online)