slab şi fără griji? 4


Piele pe os (foto: www.26.media.tumblr.com)

Ba bine că nu.

Am tot zis-o şi-o mai zic – alături de cohorte întregi de doctori, cercetători, observatori, – că obezitatea (am citit şi eu prin cărți, ce vreți) reprezintă un teren favorabil pentru apariția cancerului. Nu doar pentru una, ci pentru mai multe forme de cancer, cu cele mai variate localizări.

Nu mică a fost prin urmare surpriza unui grup de medici singaporeni cînd au pus cap la cap rezultatele unui studiu pe termen lung la care au fost participat peste 50.000 de persoane.

Se pare că nu doar persoanele supraponderale prezintă un risc crescut pentru un cancer de colon, ci şi cele care se “mîndresc” cu o siluetă “susținută” doar de piele şi os. Cercetătorii nu au o explicație plauzibilă pentru această descoperire, însă speculează un posibil “stres oxidativ al ADN-ului (celular)” sau “inflamații uşoare care … afectează sistemul imunitar şi permit celulelor maligne să prolifereze”.

Încă o dată observăm – în ecuația cancerului – apariția termenului “inflamație”. Şi încă o dată remarcăm înțelepciunea poveței de a căuta mereu “dreapta măsură”.

Aici, la fel ca şi în Singapore.

(ştirea-surpriză ne parvine prin Xinhua online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “slab şi fără griji?

 • Alm

  iarasi fotografii inspirate , doctore ! 🙂 as fi curioasa cum merge aratarea , pe tocurile acelea .
  neaparat e cea mai buna calea de mijloc si intelepciunea .

  • doctorul

   @Alm: îți mulțumesc; eu unul nu prea sînt curios de nimic în ce o priveşte pe doamna respectivă, dacă mă-nțelegi …

 • Daria B.

  la cum ai început articolul credeam că e de bine să fii piele şi os, dar acum după ce l-am terminat de citit mă simt chiar bine în pielea mea 🙂