turism medical extrem 4


Ultima tură (foto: www.chilloutpoint.com)

De cînd ne ştim, noi oamenii călătorim.

Ne place să mergem în țări străine. Unii pentru sport, alții pentru relaxare, unii pentru afaceri, iar alții (doar) pentru vînătoare.

Mai nou – mă rog, poate nu chiar, dar eu vorbesc acum despre asta ca fenomen de masă – se face turism medical. Iar încă şi mai nou, se pare, a apărut turismul terminal. În care, vasăzică, oamenii merg într-o altă țară ca să fie ajutați să … moară.

Zilele astea elvețienii – nație democratică pînă la prăsele – din zona Zurich merg din nou la referendum. Pe buletinul de vot două probleme extrem de importante: unu, interzicerea sinuciderii asistate (care nu are, zice-se, nici o şansă să treacă şi doi, (măcar) restrîngerea acestui “privilegiu” (în cazul, foarte probabil, că prima propunere nu va trece) doar la cetățenii din regiunea Zurich.

Cu alte cuvinte, după acest referendum agențiile de turism din întreaga lume nu vor mai putea oferi pentru Elveția pachete turistice all inclusive full option (adicătelea cu sinucidere asistată – de preferat la sfîrşitul sejurului – inclusă). Pentru că – spun elvețienii, ei unii nu mai sînt dispuşi să rezolve problemele de viață şi – mai ales – de moarte ale unei Europe mult prea înclinate să-şi exporte “dilemele morale”.

Citind această ştire mi-am amintit de legenda “cimitirelor de elefanți”, locuri în care animalele cele mai bătrîne din turmă se retrag să moară departe de semenele lor. Se pare că țara cantoanelor (dar şi a ciocolatei fine, băncilor, ceasurilor şi trenurilor) nu vrea – pardon, era să uit de bricegele Swiss Army – să-şi mai adauge (încă) o etichetă (ce-i drept, discutabilă) pe blazon.

Rămînem aşadar fiecare precum am fost: ei cu morala, noi cu dilema.

(dilemă preluată la rîndul meu de pe BBC Health)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “turism medical extrem

  • daria

    în ce mă priveşte, dacă a fost votată într-adevăr legea asta, e o veste proastă pentru mine care sunt dintotdeauna pro eutanasie. dacă Dumnezeu a lăsat omului liberul arbitru, cred că orice persoană în deplinătatea facultăţilor mintale e total îndreptăţită să ia decizia asta pentru sine şi absolut nimeni altcineva, biserică, stat, sau orice altă instituţie nu are dreptul să-i ia acest drept! e o chestiune strict între persoana în cauză şi Dumnezeu, părerea mea…

    • doctorul

      @daria: nu o interzic, doar o limitează la propriii cetățeni; în fond, cine ne împiedică să avem una la fel?

      • Daria B.

        păi la noi sigur ar sări ca arsă Biserica, plus puhoiul de politicieni aşa-zis credincioşi şi mai ştiu ce comitete şi comiţii care s-ar vedea obligate să intervină pentru împiedicarea unui asemenea atentat la morală… 🙂
        dar când e vorba de sprijinit şi motivat cetăţenii, ca să nu fie niciodată necesar să apeleze la eutanasie, atunci tot ăştia sunt primii la tăiat aripi şi tot ce se poate!
        ba înclin să cred că dacă s-ar ajunge la un referendum pe tema asta românii ar vota împotriva, ei preferă să se sinucidă pur şi simplu…