Agenția americană FDA (Food and Drug Administration – organismul care se ocupă cu reglementarea alimentelor şi medicamentelor în Statele Unite ale Americii) a aprobat un nou medicament (de fapt o nouă indicație pentru un medicament deja existent, prezent inclusiv în țara noastră) pentru tratamentul unei forme rare de cancer de pancreas (tumoră neuroendocrină).
Asta după ce tot luna asta a mai aprobat unul pentru aceeaşi indicație. Boala este destul de rară – circa o mie de cazuri noi anual în SUA (şi, respectînd proporțiile, probabil vreo 70 în România) – însă asta nu face vestea mai puțin importantă.
Problema rămîne însă, ca şi pînă acum, că nici unul dintre medicamente nu poate să vindece boala, ci doar să le prelungească viitorilor pacienți viața cu cîteva luni. Cîteva luni pentru care aceştia vor trebui să plătească, pe lîngă prețul în bani (mulți, chiar foarte mulți bani) şi costurile ascunse ale unor efecte adverse extrem de serioase (unele fiind, în mod ironic, ele însele potențial fatale).
Cîteva luni de viață într-adevăr scumpe.
(informație preluată de pe Xinhua online)
Pingback: cancerul pe cale bucală | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: mic tratat de manipulare | tot ce (nu) ai vrut să știi …