cafea şi ştiri la minut 12


Cafeaua “reduce riscul de cancer de prostată” pare să fie concluzia unui recent studiu american desfăşurat pe un impresionant număr de circa 48.000 de bărbați.

Astfel, potrivit studiului autorilor studiului respectiv, cei care beau de la şase cafele în sus zilnic prezintă un risc mai scăzut cu aproximativ 20%  de a face un cancer de prostată (în plus, riscul de a face forme mai agresive de cancer ar scădea cu un uimitor 60%). Foarte convenabilă (şi relativ ieftină) metodă de prevenție, trebuie să recunoaştem.

Doar că …

Doar că sînt voci care spun că datele furnizate de acest studiu nu sînt tocmai clare şi că ar fi bine să nu dăm încă fuga la magazin pentru a ne face stocuri de cafea.

Cafea deco (foto: www.obviousmag.org)

Cam cu aceeaşi recomandare de precauție ne alegem în urma unui alt studiu (de astă dată suedez, şi publicat cu doar cîteva zile înaintea celuilalt) care a descoperit la rîndul lui că femeile care beau multă cafea ar avea – surpriză – un risc mai mic de a face un cancer de sîn (mai mult – şi similar cu celălalt studiu – formele de cancer au fost deasemenea mai puțin agresive).

Deocamdată, ambele descoperiri trebuie confirmate de date suplimentare (de aceea şi formulările mele mai degrabă dubitative). În plus, ca un cîrcotaş ce sînt, m-aş uita un pic şi pe evoluția trendului de consum de cafea la nivel mondial (că niciodată nu poți şti de ce sînt în stare companiile producătoare pentru a-şi mai spori puțin vînzările).

Altfel, o cafea bună nu strică niciodată.

(ambele ştiri sînt preluate la pachet de pe BBC Health online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 thoughts on “cafea şi ştiri la minut