cui îi este frică de marijuana? 6


Medijuana (foto: www.dvorak.org)

După ciuperci a venit acum rîndul ierbii. Și nu orice fel de iarbă, ci chiar vestita marijuana.

Drept pentru care, pentru a vedea ce se întîmplă în acest nou episod, ne mutăm tocmai în Israel. Acolo unde un grup de cercetători sînt de părere că mai mulți medici ar trebui să recomande marijuana pacienților cu cancer.

Pentru că, spun aceștia, mai mult de două treimi din pacienții cu cancer care au primit marijuana pentru combaterea durerii au fost satisfăcuți de tratament. Atît de satisfăcuți încît l-ar recomanda și altora.

Formele de cancer pentru care marijuana este prescrisă mai mult sînt, potrivit studiului, cancerul de plămîni, cancerul de sîn și cancerul de pancreas.

Marijuana ar trebui oferită și celor aflați în stadiile inițiale ale bolii, susțin aceeași cercetători. Mai ales că efectele secundare au fost caracterizate drept “moderate”, amețeala fiind cel mai întîlnit.

Marijuana de apartament (foto: www.medmarijuanaoil.com)

Pentru a veni în întîmpinarea nevoilor acestor pacienți, statul Israel a dezvoltat un sistem prin care le permite acestora să cultive chiar la ei acasă un anumit număr de plante. Cum ar veni, își produc singuri medicamentul.

Care medicament, cum ar veni, e doar o plantă.

Înțelegeți cam încotro bat.

(știre citită fără pic de stupoare pe Haaretz online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on “cui îi este frică de marijuana?

    • doctorul Post author

      @arakelian: firmele farmaceutice pot veni (cum dealtfel au mai făcut-o) cu extracte sau cu molecule de sinteză similare (ori precursori metabolici ai) substanțelor active, pe care pot obține patent și implicit profit; spre exemplu, siropul concentrat de fructoză din porumb (HFCS) este obținut din porumb modificat genetic pe care se iau bani la greu (semințele sînt brevetate și deci protejate de legea drepturilor de autor); fermierii americani nu pot păstra semințele de la o recoltă la alta, ci sînt obligați să le cumpere anual de la producători pe bani grei; ce zici de asta?