… bea, Grigore, aghiazmă 4


 

Cassandra C. (sursa foto: www.virtualnewspress.com)

Cassandra C. (sursa foto: www.virtualnewspress.com)

Vorba vine!

Aghiazma e de fapt chimioterapie, livrată cu forța nu pe gîtul vreunui Grigore dîmbovițean, ci taman în vena unei tinere din (autoproclamata) cea mai liberă și mai democratică țară din lume (recte Statele Unite ale Americii).

Tînăra de numai 17 ani (Cassandra pe numele ei) primește, iată, împotriva voinței ei, rolul lui Grigore în această nefericită producție, care dacă n-ar fi reală s-ar încadra lesne în categoria “teatru absurd”.

Piesa e scurtă, simplă și, vezi bine, sublimă în absurdul ei.

Susținută de mama ei (sursa foto: www.media.oregonlive.com)

Susținută de mama ei (sursa foto: www.media.oregonlive.com)

Cassandra face, în septembrie trecut, o formă de cancer (limfom Hodgkin). Urmează, împotriva voinței ei, un tratament chimioterapic timp de trei săptămîni. După care nu se mai prezintă la spital. Medicii alertează autoritățile, iar fata e luată de lîngă mama ei și “plasată” la o rudă. În noiembrie e audiată de un judecător și i se permite să se întoarcă în familie cu condiția – impusă sub jurămînt – de a continua tratamentul. Asta deși la înfățișarea în fața instanței Cassandra e descrisă ca fiind “sclipitoare” și avînd o înțelegere clară a situației ei medicale.

După încă două zile de chimioterapie fuge de acasă, iar la o săptămînă se întoarce și spune că vrea să întrerupă tratamentul. Mama declară că nu și-a influențat fiica, dar o susține în decizia ei pentru că aceasta “nu vrea să-și introducă ‘otravă’ în corp”.

Medicii au însă altă opinie (și, aparent, o putere mai mare decît propriii ei părinți), iar autoritățile reîncep circul cu custodia. Și apoi din nou cu judecata. În decembrie Curtea Supremă a statului respectiv (nu dau nume, că nu se face) decide că tînăra a dat dovadă de imaturitate. Și, prin urmare, se impune să i se facă bine cu forța. Fata e internată la un spital de copii și nevoită – prin decizie judecătorească! – să se supună unui “tratament” în care nu crede și pe care nu și-l dorește.

“Ar trebui să fie acasă cu mine, cu familia, cu prietenii ei, împreună cu care să treacă prin această situație oribilă dar ea nu poate, este îndepărtată”, spune mama ei. “Aceasta e decizia (fiicei mele), nu a mea, iar ea nu ia o decizie pentru a muri. Sînt în continuare alături de ea.”

Cassandra față cu chimioterapia (sursa foto: www.cnn.com)

Cassandra față cu chimioterapia (sursa foto: www.cnn.com)

Avocații Casandrei au susținut că aceasta are dreptul să refuze tratamentul, chiar dacă e minoră. Ei au vrut să demonstreze că fata e un “minor matur”, capabil prin urmare să ia asemenea decizii.

Judecătorii au fost însă de altă părere deși, potrivit legilor aceluiași stat, la 17 ani poți opta pentru contracepție, poți face un avort, solicita îngrijire psihiatrică sau dona sînge fără acordul părinților.

Libertatea are, pesemne, multe fețe-fețe.

Știre liberă, de pe liberalul CNN, din ultraliberalele State Unite ale Americii.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “… bea, Grigore, aghiazmă

    • doctorul Post author

      T@ arakelian: din ciclul “binele făcut cu forța”; ca și cum mama ei nu ar ști ce e mai bine pentru ea …

    • doctorul Post author

      o femeie: cine a cules datele, care sînt sursele, cine a raportat datele, după ce metodologie (am serioase dubii că raportarea se face identic în țări atît de diferite); România? din cîte știu eu, la noi Registrul Național de Cancer e cam varză, ar trebui să-l resuscităm pe nea Nicu ca să-l mai întrebăm de una, de alta; statistica are și ea rolul ei, însă cifrele în sine nu spun mare lucru – ce se întîmplă în dinamică (care e trendul, carevasăzică), de la un an la altul, mergem în sus sau în jos, cu viteza melcului sau a iepurelui? unde e răspunsul? e cu Fata Morgana, la o plimbare prin pustiu …