Nu vă faceți iluzii!
Pentru că siluirea (citește “modificarea genetică”) plantelor nu e decît ultimul cadru al unui film în care acestea au fost terfelite, zdrelite, storcite (citește “înmuiate, mărunțite, hidrolizate”), pentru a ne fi în cele din urmă oferite nouă drept mîncare.
Vorbesc aici despre tot felul de produse “naturale”, care dealtfel numai naturale nu sînt.
Să luăm siropul concentrat de fructoză din porumb, spre exemplu. Fructoză, porumb, aparent nimic suspect pentru o ureche neavizată (mai ales că e sirop concentrat, carevasăzică fără alte ingrediente care să-i altereze proprietățile, nu-i așa, absolut benefice). Doar că siropul în cauză (mai) are, în realitate, prea puțin de-a face cu natura. În schimb datorează nemăsurat și nepermis de mult … industriei chimice. Iar ușurința de fabricare, combinată cu subvenționarea masivă a prețului porumbului, au făcut ca siropul – cunoscut mai ales sub numele de alint HFCS (High Fructose Corn Syrup) – să aibă o prezență ubicuitară în produsele alimentare procesate. Iar de aici, natural (?), în fizicul nostru. Rezultatul fiind creșterea incidenței unui întreg set de boli așa-zise ale omului modern: obezitate, boli cardio-vasculare, diabet, cancer.
Siropul de agave? Cam aceeași poveste, acesta fiind doar răspunsul – pervers de inteligent – cu care marketingul marilor companii alimentare încearcă să-i păcălească pe consumatorii educați, tot mai avizați în privința HFCS. Singura diferență e că se produce într-adevăr în Mexic, dar asta doar pentru controlul costurilor. Nu însă și al calității, cîtă vreme multe șarje de produs sînt “arse” datorită prelucrării termice excesive, iar ca urmare siropul capătă o culoare arămie. Credeți cumva că îl aruncă? Nici vorbă, iar soluția vine tot de la marketing, care a propus să-l vîndă ca pe un produs de nișă, chipurile produs artizanal.
Ar mai fi cîte ceva de spus, însă nu ne ajunge internetul.
Pînă una-alta, trăiască industria chimică! (Și noi pe lîngă ea.)
(mai multe despre monstruozitățile care pot rezulta din mezalianța dintre industria chimică și marketing sînt expuse – în limba engleză – aici)
Pingback: coca (cola) de contrabandă | tot ce (nu) ai vrut să știi …
Pingback: celule stem, cartofi clonați și-o cola | tot ce (nu) ai vrut să știi …