coca (cola) de contrabandă 2


Viva la coca! (foto: www.erin-obrien.blogspot.com)

Zice-se că celebra băutură cu pretenții răcoritoare a luat-o pe urmele suratei cu același nume de familie și care se prezintă cunoscătorilor doar sub formă de praf alb.

Oricît ar suna de incredibil, se pare că mai nou coca-cola a ajuns obiect de contrabandă. Pe aceleași cărări cunoscute și bătătorite dintre Mexic și Statele Unite și în același sens.

Să nu le mai ajungă oare americanilor lichidul fabricat în propria bătătură? Nici vorbă, pentru că mai curge încă destulă apă pe Misissippi, iar zahăr …

Ei bine, se vede treaba că aici e chichirezul. Americanii, așa dezorientați cum îi știm, s-au prins totuși de o chestie. Anume că formula pentru coca-cola produsă în Statele Unite conține, în loc de zahăr, o chimicală pe nume HFCS (prescurtare de la High Fructose Corn Syrup, adică “sirop concentrat de fructoză din porumb”). Pe cînd surata (sau mai bine zis verișoara) ei de la sud de Rio Grande se dedulcește în continuare cu bătrînul și demodatul … zahăr.

Coca-cola mexicana (foto: www.flickr.com)

Tare, o să ziceți poate, americanii o preferă pe coca în varianta ei naturală (iar pentru asta sînt dispuși să plătească și în plus, aceasta fiind totuși un pic mai scumpă). Însă tristul adevăr e că urmașii yankeilor îl cotropesc în continuare pe blajinul lor vecin de la sud doar pe motivul pueril că are coca mai … dulce.

Cît despre calorii, ele sînt cam tot pe acolo, așa încît nu există nici cel mai mic risc să le scadă prea curînd invadatorilor prea cuprinzătoarea lor talie.

Cu sindromul ei metabolic cu tot.

(știre cvasi-subversivă venită pe canalul absolut oficial al NY Times online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 thoughts on “coca (cola) de contrabandă

  • Cora_

    ha ha
    singura diferenta ar fi ca cea cu zahar a mexicanilor(personal ma indoiesc ca e asa) ar produce satietate(zaharul din ea), ceea ce nu se intampla cu HFCS. Deci exista si o parte buna, aceea ca vor bea mai putin. Dar, asa cum am spus, ma indoiesc ca mexicanii sunt mai breji. 🙂

    • doctorul Post author

      @Cora_: ba se pare că e chiar adevărat, deja distribuitori americani importă legal coca-cola mexicană … ha, ha