gaz peste foc 9


Vă vedeți cumva ținînd la nesfîrşit pe foc o oală sub presiune? Dar mergînd la o plimbare prelungită cu maşina turată la roşu?

Dacă răspunsul la ambele întrebări este “da”, puteți încheia această lectură aici. Asta ca să nu vă pierdeți vremea. Dacă însă e din contră, mergem împreună mai departe.

Organismul uman – carevasăzică şi al nostru – este o minunată alcătuire ce dispune de nebănuite resurse pentru a se adapta la mediul înconjurător. Situațiile periculoase – în care există o amenințare directă la viața noastră – dar şi şocurile emoționale negative, traumele de ordin psihic sau stările de panică primesc din partea noastră un răspuns pe măsură.

Un răspuns susținut prin secreția abundentă a doi hormoni (noradrenalina – cunoscută şi ca hormonul de “luptă sau fugă” – şi cortizolul) care ne pregătesc pentru o eventuală rănire, la propriu. Motiv pentru care unul dintre principalele lor efecte este creşterea producției de factori inflamatori, care să intervină rapid în refacerea țesuturilor afectate.

Foc şi pară (foto: http://english.pravda.ru)

În timp scurt toate bune şi frumoase. Pe termen lung însă acest proces pro-inflamator nu face decît să creeze un teren fertil pentru apariția unui proces malign, care poate să se transforme apoi într-un cancer manifest.

Stresul aşadar, mai ales unul prelungit, este pentru sănătatea noastră cam ceea ce este gazul pentru foc.

Acuma, canistra e în mîinile noastre, depinde doar de noi cît turnăm.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 thoughts on “gaz peste foc