“măcar am încercat” 6


Michael Douglas (foto: www.antena3.ro)

Este replica pe care Jack Nicholson (alias Randle Patrick McMurphy) o dă în filmul “Zbor deasupra unui cuib de cuci” după încercarea nereuşită de a evada dintr-o instituție de boli mintale distrugînd gratiile cu o piesă de mobilier pe care nu a putut să o ridice.

“Măcar am încercat!” le spune el cu demnitate colegilor de balamuc.

Zilele astea Michael Douglas ne-a anunțat că a învins cancerul. După ce ne-a surprins în urmă cu cîteva luni cu anunțul intempestiv că a fost diagnosticat cu un cancer la gît de stadiu IV (avansat), iată că ne uimeşte din nou cu vestea că a scăpat de el.

Nu am nici o îndoială că Michael a avut la dispoziție cele mai moderne mijloace de tratament şi a beneficiat de cea mai bună îngrijire pe care şi-ar putea-o dori cineva aflat în situația lui. În plus, atît familia, prietenii dar şi nenumărații săi fani l-au susținut în toată această perioadă în care a trebuit să-şi reconsidere întreaga viață. Şi, mai ales, să înceapă să trăiască cu perspectiva morții.

Pe de altă parte însă, determinarea cu care s-a lansat în această “cursă nebună” – după cum o numeşte chiar el – pentru viața lui e de admirat. Chiar dacă medicii sînt precauți în privința şanselor sale de reuşită, dat fiind stadiul avansat în care i-a fost diagnosticată tumora. Chiar dacă poate chiar el, în sinea lui, e conştient de acest lucru.

Ceea ce contează este faptul că luptă cu toate puterile lui pentru a trăi, că se bucură de fiecare secundă de viață cîştigată.

Că la un moment dat va putea spune, indiferent de deznodămînt: “Măcar am încercat!”

(ştire preluată de pe Antena 3, nu că nu ar fi apărut mai peste tot)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 thoughts on ““măcar am încercat”

  • Teodora

    Am auzit şi eu ştirea dimineaţă, la Europa FM, şi chiar am fost atentă. Cu ceva timp în urmă văzusem nişte fotografii cu Michael Douglas şi mă întristase vestea proastă.
    Da, ca-n orice, şi în chestiunile de viaţă şi de moarte contează stare de spirit, voinţa.
    Şi nu suntem toţi la fel de puternici…
    (Cum tot aşa am mai auzit de oameni care au trecut prin aventuri incredibile şi au supravieţuit doar cei hotărâţi să luote până la capăt, cei care nu s-au lăsat, indiferent cât de greu le-a fost. Exact, trebuie măcar să încerci.)

    • doctorul

      @Teodora: eu unul îi doresc să fie aşa cum spune el; din păcate boala lui e destul de serioasă şi nu a trecut încă de pericol.

  • VirtualKid

    Nu m-ar mira ca aceasta declaratie sa fie facuta la presiunea producatorilor care mai au de finantat niste filme, iar daca M.D. ar fi “pe acoperis”, cine i-ar mai credita?

    Totusi, sper ca anuntul sa fie unul serios!