generația de plastic 5


Îmi amintesc uneori de orele de chimie organică în care învățam ce mari beneficii pentru omenire a adus descoperirea şi producerea pe scară largă a materialelor plastice. Nici nu bănuiam eu pe atunci cîtă dreptate aveau profesorii mei. De fapt cred că astăzi ar fi ei înşişi uimiți de calitățile lor de vizionari.

A fost mai întîi generația care s-a îmbrăcat în plastic: ciorapi de nylon, treninguri supraelastice, pantofi de sport, geci impermeabile, mă rog, cred că ați prins ideea.

A urmat apoi generația care a mîncat din sau cu plastic: caserole, farfurii, pahare, linguri, furculițe, în sfîrşit, tot tacîmul.

Iar acum asistăm – aparent fără putința de a face ceva – la ridicarea rapidă a generației ultime, anume aceea care mănîncă plastic.

Papa bun (foto: www.askamun.co.uk)

Spuneam mai prin vară că americanii au găsit prin cutiile lor de supă un compus toxic (bisfenol A), potențial factor de risc pentru o serie de boli grave printre care şi cancer (de sîn şi de prostată). Compusul cu pricina se cuibăreşte, se pare cu succes, şi prin diverse produse de plastic, multe dintre ele folosite de sau pentru copii. Drept pentru care americanii au început imediat o campanie civică pentru interzicerea …

Ei bine, cu oarecare satisfacție vă anunț că, măcar de data asta, bătrîna coană Europa s-a mişcat mai rapid decît (mult mai) fîşnețul unchi Sam. Coana mare a stabilit că sus-numita substanță va fi interzisă începînd cu 1 iunie a anului curent în tot ce înseamnă bătătura ei. Iar pînă atunci i-a rugat pe toți producătorii să retragă “voluntar” de pe tarabă toate produsele care o conțin.

Un frumos cadou pentru toți copiii, de ziua lor.

(chinezii – altfel mari iubitori de copii – sînt cei care ne dau vestea, pe Xinhua – ediția online)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 thoughts on “generația de plastic

  • Daria B.

    de apreciat iniţiativa, numai că de la vorbă (fie ea şi scrisă) la faptă… Cel puţin în România nu ştiu cine o să retragă voluntar ceva, ba chiar nu m-ar mira să le ceară chiar consumatorii producătorilor să nu retragă produsele, la cât sunt de “ataşaţi” de ele…

    dar linguriţa aia cu care înfulecă bebeluşul din imagine nu e tot de plastic? asta cât e de sănătos? nu ştiu să existe tacâmuri, recipiente etc. pentru copii mici din altceva decât plastic, pe motiv că astea nu se sparg…

    • doctorul

      @Daria B.: nimeni nu zice că va fi simplu şi întotdeauna se vor găsi produse ieftine din China, pe lîngă cele ale firmelor, să zicem “responsabile”; însă măcar la aceste firme din urmă putem fi ceva mai asigurați că găsim ce trebuie.

  • alm

    mirare mare! s-au sezizat si romanii (aseara la stiri) macar teoretic. Sa speram insa ca asa cum am citit mai sus macar firmele bune sa fie mai responsabile .