doamnele au cuvîntul


Cu votul la vedere (foto: www.iwvoice.org)

Şi, precum ne-au obişnuit, o fac tare şi răspicat.

Spuneam zilele trecute că există mai nou în lume tendința de a relaxa criteriile de screening pentru depistarea cancerului (abordare începută cu cancerul de sîn şi cancerul de prostată, iar mai nou extinsă şi la cancerul de col uterin). Iar asta deoarece medicii au observat că de multe ori riscurile la care sînt supuşi pacienții depăşesc beneficiile pe care aceştia le-ar putea eventual avea de pe urma acestor recomandări.

Ei bine, cineva s-a gîndit să întrebe şi tabăra cealaltă cum vede situația (şi a început bineînțeles cu femeile, că de la bărbați e ştiut că vorbele se scot un pic mai greu). Iar răspunsul acestora a venit prompt: noile recomandări de screening pentru cancerul de sîn “nu sînt sigure”, au declarat 8 din 10 femei întrebate.

Se pare că ani întregi de “educație” (citeşte “îndoctrinare”) medicală prin campanii media susținute de diverse grupuri de interese le-a adus în situația de a crede că mamogramele permit o depistare precoce, iar depistarea precoce salvează vieți, spun de cealaltă parte cercetătorii în prestigioasa publicație American Journal of Obstetrics and Gynecology.

În primul rînd – motivează medicii – femeile au o percepție mult exagerată asupra riscului de a face un cancer de sîn pe parcursul vieții, pe care îl consideră undeva în jurul a 37%. În realitate, datele statistice situează acest risc undeva la nivelul de 12% (sau o femeie din opt), adică de circa 3 ori mai puțin.

În al doilea rînd, femeile nu par să conştientizeze pe deplin faptul că mamografia nu este infailibilă (mai ales la vîrste tinere), ceea ce face să există riscul unui diagnostic fals pozitiv (adică să fie diagnosticate cu un cancer de sîn pe care ele de fapt nu îl au), cu toate implicațiile care decurg de aici.

În al treilea rînd, toate aceste teste şi analize costă bani mulți, iar de cele mai multe ori (4 din 5 cazuri) rezultatul biopsiei este negativ la femeile cu suspiciune de cancer după examenul mamografic.

La sfîrşit o precizare pe care am mai făcut-o: medicii nu spun că mamografia nu (mai) este bună, ci că ea trebuie făcută doar în anumite condiții şi după un consult amănunțit cu medicul oncolog, în care să fie luate în discuție toate aspectele şi implicațiile pe care le presupune o asemenea decizie.

Care decizie rămîne, bineînțeles, numai şi numai a femeii în cauză.

(am reluat tema provocat fiind de un articol citit pe www.caring4cancer.com)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *