Ceplene – prospect


Ceplene – prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Ceplene 0,5 mg/0,5 ml soluţie injectabilă

Diclorhidrat de histamină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S­ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
 • Dacă aveţi întrebări suplimentare, adresaţi­vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să­-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

1               Ce este Ceplene şi pentru ce se utilizează

2               Înainte să utilizaţi Ceplene

3               Cum să utilizaţi Ceplene

4               Reacţii adverse posibile

5               Cum se păstrează Ceplene

6               Alte informaţii, instrucţiuni pentru auto­injectarea Ceplene

1. CE ESTE CEPLENE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Ce este Ceplene

Ceplene aparţine unui grup de medicamente denumite imunomodulatoare. Aceste medicamente ajută sistemul imunitar al organismului să înfrunte boli, cum ar fi cancerul, prin îmbunătăţirea capacităţii naturale de luptă împotriva bolilor a sistemului imunitar. Substanţa activă din Ceplene este diclorhidratul de histamină; aceasta este identică cu o substanţă eliberată în mod normal în organism de către anumite celule. Se foloseşte împreună cu doze mici de interleukină-2 (IL­2), un alt medicament care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor cum ar fi cancerul.

Pentru ce se utilizează Ceplene

Ceplene se utilizează, împreună cu IL­2, pentru a trata un anumit tip de leucemie, denumită leucemie mieloidă acută (LMA). Se utilizează pentru menţinerea remisiunii (perioada pe timpul căreia boala este mai puţin severă sau chiar nedecelabilă). Aşa cum v­-a explicat medicul dumneavoastră, leucemia mieloidă acută este un tip de cancer al celulelor măduvei osoase din care se formează celulele sanguine. Ceplene împreună cu IL­2 vă vor ajuta sistemul imunitar să atace celulele canceroase rămase după tratamentul oncologic anterior.

Pe parcursul tratamentului, veţi folosi întotdeauna IL­2 ŞI Ceplene. Adresaţi­vă medicului dacă aveţi orice întrebări cu privire la Ceplene sau IL­2.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CEPLENE

NU utilizaţi Ceplene

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la histamină sau la oricare dintre celelalte componente ale Ceplene.
 • Dacă aveţi afecţiuni cardiace (de inimă) severe.
 • Dacă urmaţi tratament cu oricare dintre următoarele medicamente: ­Steroizi, cum ar fi prednison sau dexametazonă. Acestea se folosesc pentru inhibarea sistemului imunitar (imunosupresie) şi pentru reducerea inflamaţiei. ­Clonidină, un medicament utilizat pentru a scădea tensiunea arterială crescută. ­H2­-blocante cum sunt cimetidina, ranitidina, famotidina sau nizatidina, folosite în tratamentul ulcerelor gastrice, indigestiei (dispepsiei) sau arsurilor în capul pieptului.
 • Dacă aţi primit un transplant de celule stem (un fel de transplant de măduvă osoasă) de la un donator.
 • Dacă sunteţi gravidă.
 • Dacă alăptaţi.
 • Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ceplene
 • Ceplene şi IL­2 nu se injectează în acelaşi loc şi în acelaşi timp. IL­2 trebuie injectat mai întâi. Ceplene trebuie injectat la 1 până la 3 minute după injectarea IL­2.
 • Ceplene trebuie injectat încet în stratul de ţesut aflat imediat sub piele (subcutanat), timp de aproximativ 5-15 minute. Injectarea rapidă poate cauza scăderea marcată a tensiunii arteriale şi poate să inducă o stare de slăbiciune sau chiar leşinul (sincopa).
 • Tratamentul cu Ceplene se începe sub supravegherea medicului în condiţii de spitalizare. Starea dumneavoastră trebuie monitorizată cu atenţie pentru a verifica felul în care răspundeţi la tratament. Medicul dumneavoastră vă va verifica tensiunea arterială, pulsul şi funcţia respiratorie. Pe parcursul tratamentului, medicul va efectua recoltarea de sânge pentru probe de laborator.
 • Dacă aţi avut una din următoarele afecţiuni veţi fi supravegheat în spital pe parcursul următoarelor zile sau cicluri de tratament: ulcere gastrice cu sângerări, ­accident vascular cerebral, ­artere „îngustate” (obliterate) (boală arterială periferică sistemică), ­afecţiuni cardiace (în cazul afecţiunilor cardiace severe, vezi mai sus „NU utilizaţi Ceplene”), istoric de boli autoimune (boli în care sistemul imunitar atacă celulele sau ţesuturile proprii, de exemplu lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală sau psoriazisul).
 • Informaţi­-l pe medicul dumneavoastră dacă luaţi alte medicamente menţionate la punctul „Utilizarea altor medicamente” sau dacă urmează să fiţi operat sau să vi se injecteze o substanţă pentru radiografie.
 • Dacă aveţi o infecţie, medicul vă va supraveghea cu stricteţe. Dacă aţi avut o infecţie pentru care aţi urmat tratament antibiotic, antifungic sau antiviral în urmă cu mai puţin de 14 zile de la începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va supraveghea îndeaproape.
 • Dacă aveţi afecţiuni renale, informaţi­-l pe medicul dumneavoastră înaintea începerii tratamentului. Este posibil să intervină o scădere a tensiunii arteriale.
 • Dacă aveţi afecţiuni hepatice, informaţi­-l pe medicul dumneavoastră înaintea începerii tratamentului. Este posibil ca medicul să vă modifice doza de medicament.

Copii şi adolescenţi

Deoarece nu există date privind utilizarea acestui medicament la copii şi adolescenţi, folosirea Ceplene nu este recomandată la aceste grupe de vârstă.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente, este foarte important să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înaintea începerii tratamentului cu Ceplene. Unele dintre aceste medicamente nu trebuie folosite pe durata tratamentului cu Ceplene sau pot necesita precauţii speciale:

 • Steroizi, cum sunt prednison sau dexametazonă. Acestea se folosesc pentru inhibarea sistemului imunitar (imunosupresie) şi pentru reducerea inflamaţiei (vezi mai sus „NU utilizaţi Ceplene”).
 • H2­-blocante cum sunt cimetidina, ranitidina, famotidina sau nizatidina, utilizate în tratamentul ulcerelor gastrice, indigestiei (dispepsiei) sau arsurilor în capul pieptului (vezi mai sus „NU utilizaţi Ceplene”).
 • Antihistaminice utilizate în tratamentul alergiilor.
 • Anumite antipsihotice cum sunt clorpromazina, flupentixolul, tioridazina, clozapina sau risperidona. Acestea sunt utilizate în tratamentul afecţiunilor psihice.
 • Medicamentele antidepresive triciclice cum sunt amitriptilina, imipramina sau inhibitorii de monoaminooxidază, de exemplu fenelzina, izocarboxazida, tranilcipromina sau moclobemida. Acestea sunt utilizate în tratamentul depresiei.
 • Medicamente folosite în tratamentul malariei sau al bolii somnului.
 • Beta­blocante, cum sunt propranololul, metoprololul, atenololul pentru angină pectorală sau tulburările de ritm cardiac sau orice tratament antihipertensiv (de exemplu diuretice tiazidice (bendrofluazida), inhibitorii enzimei de conversie a angiotesinei (captoprilul), antagonişti ai canalelor de calciu (nifedipina) sau alfa­blocante (prazosinul).

De asemenea, dacă urmează să urmaţi un tratament chirurgical sau o investigaţie radiologică specială care necesită injectarea unei substanţe, mai întâi anunţaţi medicul că urmaţi tratament cu Ceplene. Anumite medicamente folosite în timpul operaţiilor (de exemplu blocantele neuromusculare sau analgezicele opioide) sau anumite substanţe de contrast folosite pentru radiografii pot interfera cu acest medicament.

Sarcina şi alăptarea

Nu există informaţii privind utilizarea Ceplene la femeile gravide. Ca urmare, nu este permisă utilizarea asocierii de Ceplene cu IL­2 pe perioada sarcinii.

Nu se cunoaşte dacă Ceplene este secretat în laptele matern. Ca urmare, Ceplene împreună cu IL­2 nu trebuie utilizate în perioada de alăptare.

Atât pentru femeile, cât şi pentru bărbaţii care folosesc acest tratament, trebuie utilizate metode contraceptive, fiind foarte important să nu procreeze în timpul tratamentului cu Ceplene şi IL­2.

Adresaţi­-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje timp de o oră de la administrarea Ceplene, deoarece poate scădea tensiunea arterială, ceea ce poate provoca ameţeli, stare de confuzie şi vedere înceţoşată, manifestări ce afectează capacitatea de a conduce vehicule sau a folosi utilaje.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI CEPLENE

Utilizaţi întotdeauna Ceplene exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Acest tratament trebuie prescris şi supravegheat de către un medic cu experienţă în domeniul leucemiei mieloide acute.

Doze

Deoarece veţi utiliza atât IL­2, cât şi Ceplene într­-un tratament asociat, vi se pun la dispoziţie informaţii privind ambele doze:

Interleukina­2 (IL­2) IL­2 se injectează de două ori pe zi sub formă de injecţie subcutanată (în stratul de ţesut situat imediat sub piele) cu 1 până la 3 minute înaintea injectării Ceplene. Fiecare doză se calculează în funcţie de greutatea corporală. Se folosesc 16400 UI* pe kilogram. Medicul dumneavoastră vă va calcula cantitatea exactă şi vă va arăta cum se injectează.

*UI = unităţi internaţionale, o unitate de măsură care caracterizează cantitatea de IL­2

Ceplene Doza uzuală de Ceplene este de 0,5 ml de soluţie de două ori pe zi administrată sub formă de injecţie subcutanată lentă (în stratul de ţesut aflat imediat sub piele).

Ceplene trebuie injectat la 1 până la 3 minute după injectarea IL­2.

Ambele medicamente, IL­2 şi Ceplene, se injectează de două ori pe zi, cu un interval de minim 6 ore între două administrări.

Perioadele de tratament şi pauzele de tratament

Tratamentul cu IL­2 şi Ceplene durează 81 săptămâni şi este ciclic.

– Pentru primele 18 săptămâni: veţi utiliza IL­2 şi Ceplene zilnic timp de 3 săptămâni, urmate de o pauză de 3 săptămâni (fără administrarea de medicamente).

– Pentru următoarele 63 de săptămâni: veţi utiliza IL­2 şi Ceplene zilnic timp de 3 săptămâni, urmate de o pauză de 6 săptămâni (fără administrarea de medicamente).

Auto­injectarea Ceplene

Medicul dumneavoastră s­-ar putea să considere că este mai simplu să vă administraţi singur tratamentul cu IL­2 şi Ceplene. Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă vor arăta cum vă puteţi injecta singur medicamentele. Nu încercaţi să vă auto­injectaţi înainte de a fi fost instruit de către personalul calificat pentru acest lucru.

Este recomandabil ca atunci când vă injectaţi aceste medicamente să aveţi pe cineva alături, ca de exemplu un membru adult al familiei, un prieten sau un îngrijitor care vă poate acorda ajutor în cazul în care simţiţi ameţeli sau leşinaţi.

Pentru mai multe instrucţiuni legate de felul în care să vă injectaţi acest medicament, vă rugăm să citiţi paragrafele de la punctul „INSTRUCŢIUNI PENTRU AUTO­INJECTAREA CEPLENE” de la sfârşitul acestui prospect.

Medicul dumneavoastră s-ar putea să vă recomande folosirea unei seringi cu pompă pentru a asigura injectarea lentă a Ceplene. Dacă folosiţi o seringă cu pompă trebuie să respectaţi atât instrucţiunile de utilizare ale acesteia oferite de către producător cât şi recomandările medicului dumneavoastră, asistentei şi/sau farmacistului care v-a instruit pentru tehnica de injectare.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Ceplene

Trebuie să folosiţi acest medicament exact aşa cum vi s-a prescris. Dacă din întâmplare v­-aţi injectat mai mult decât era necesar, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

Dacă uitaţi să utilizaţi o doză de Ceplene

Nu luaţi nicio doză în plus pentru a compensa dozele uitate. Continuaţi tratamentul aşa cum vi s-a prescris. Dacă aţi omis o singură doză într-o zi, informaţi-l pe mediculul dumneavoastră sau pe farmacist.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acest medicament, adresaţi­-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Ceplene poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă reacţiile adverse apar în timpul injectării sau imediat după injectare, informaţi­-l pe medicul dumneavoastră.

Reacţii adverse observate în asociere cu Ceplene în cazul în care acesta a fost utilizat aşa cum este descris în acest prospect

Reacţii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane care folosesc medicamentul)

 • Creşterea numărului unui anumit tip de celule sanguine albe (eozinofilie) şi scăderea numărului plachetelor sanguine (trombocitopenie)
 • Dureri de cap, ameţeli şi oboseală
 • Modificarea gustului (disgeuzie)
 • Bătăi rapide ale inimii (tahicardie)
 • Înroşirea feţei şi tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială), conducând la ameţeli şi leşin.
 • Tuse, lipsă de aer (dispnee)
 • Greaţă, indigestie (dispepsie) şi diaree
 • Erupţie trecătoare pe piele
 • Dureri musculare şi articulare (mialgii şi artralgii)
 • Inflamaţia şi aspectul granulat al pielii la nivelul locului injectării, oboseală, febră (pirexie), înroşirea locului injectării, senzaţie de căldură, mâncărimi la locul injectării, simptome asemănătoare gripei, tremurături frisoane, inflamaţie şi durere la locul injectării
 • Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 persoană din 10, dar la mai mult de 1 din 100 de persoane care folosesc medicamentul)
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Tulburări de somn (insomnie)
 • Perceperea bătăilor cardiace proprii (palpitaţii)
 • Congestie nazală
 • Vărsături, dureri localizate în porţiunea abdominală superioară şi uscăciunea gurii
 • Înroşirea anormală a pielii (eritem), transpiraţii abundente, transpiraţii nocturne şi mâncărimi (prurit)
 • Dureri la nivelul membrelor (braţe, gambe) şi dureri de spate
 • Urticarie, vânătăi, erupţie trecătoare la locul de injectare, slăbiciune şi dureri toracice

Reacţii adverse observate în asociere cu utilizarea Ceplene în alte tipuri de tratament

Reacţii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de 1 din 10 persoane care folosesc medicamentul):

 • Piele uscată
 • Anxietate
 • Senzaţie generală de disconfort
 • Acumulare de fluid în corp, mai ales la nivelul picioarelor şi scădere în greutate
 • Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 persoană din 10, dar la mai mult de 1 din 100 de persoane care folosesc medicamentul)
 • Vertij (senzaţia de rotire a mediului înconjurător în diferite planuri)
 • Scăderea producţiei de tiroxină, o substanţă chimică din categoria hormonilor (hipotiroidism)
 • Scăderea numărului de celule roşii ale sângelui (anemie)
 • Deshidratare
 • Depresie
 • Furnicături sau amorţeli (parestezii)
 • Bufeuri
 • Respiraţie şuierătoare
 • Constipaţie, balonări, inflamaţii ale cavităţii bucale
 • Durere şi producţia de ţesut în exces la nivelul pielii din jurul locului de injectare

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ CEPLENE

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Ceplene după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe eticheta flaconului. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se congela.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri contribuie la protecţia mediului înconjurător.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Ceplene

 • Substanţa activă este diclorhidratul de histamină. Un flacon conţine 0,5 mg diclorhidrat de histamină în 0,5 ml soluţie.
 • Celelalte componente sunt apă pentru preparate injectabile şi clorură de sodiu, mai putând conţine şi hidroxid de sodiu şi/sau acid clorhidric pentru ajustarea pH­ului.

Cum arată Ceplene

Ceplene este un lichid limpede, incolor. Este ambalat într­un flacon din sticlă cu un capac din cauciuc de culoare gri cu capsă din aluminiu de culoare albastră.

O cutie conţine 14 flacoane de Ceplene de unică utilizare.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

EpiCept GmbH, Goethestrasse 4, D­80336 München, Germania.

Producătorul

Catalent UK Packaging Ltd, Lancaster Way, Wingates Industrial Park, Westhoughton, Bolton, Lancashire, BL5 3XX, Marea Britanie

Acest medicament a fost autorizat în “Condiţii excepţionale”. Aceasta înseamnă că datorită rarităţii bolii nu a fost posibilă obţinerea informaţiilor complete privind acest medicament. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) va revizui în fiecare an orice informaţii noi disponibile şi acest prospect va fi actualizat, după cum va fi necesar.

Informaţii detaliate referitoare la acest produs sunt disponibile pe website­ul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMEA): http//:www.emea.europa.eu. Există, de asemenea, link­uri cu alte website­uri despre boli rare şi tratamente.

INSTRUCŢIUNI PENTRU AUTO­INJECTAREA CEPLENE

Această parte a prospectului conţine informaţii privind modul în care puteţi să vă injectaţi singuri doza de Ceplene.

Pentru informaţii generale despre doze şi despre cum se utilizează Ceplene şi IL­2, vezi Punctul 3, „CUM SĂ UTILIZAŢI CEPLENE”

Citiţi cu atenţie instrucţiunile următoare. Este important să nu încercaţi să vă autoadministraţi injecţia decât dacă aţi fost instruit de către medicul dumneavoastră sau asistenta medicală special pentru acest lucru. Dacă nu sunteţi sigur cum trebuie administrată injecţia sau dacă aveţi orice întrebări, adresaţi­-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Dacă vă simţiţi slăbit sau ameţit în timpul sau după injecţii, informaţi­-l pe medicul dumneavoastră înaintea injectării următoarei doze. Medicul ar putea mări timpul de administrare a medicamentului sau modifica doza.

Va trebui să injectaţi Ceplene şi IL­2 de două ori pe zi pe cale subcutanată (în stratul de ţesut aflat imediat sub piele), în conformitate cu instrucţiunile primite de la medic.

Administraţi întotdeauna mai întâi IL­2. Ceplene trebuie injectat la 1 până la 3 minute după injectarea IL­2.

Ceplene nu trebuie amestecat cu niciun alt produs şi nu trebuie diluat.

Medicul dumneavoastră vă va instrui despre felul în care se diluează şi se injectează IL­2.

Este recomandabil ca atunci când vă injectaţi Ceplene să aveţi pe cineva alături, de exemplu un membru adult al familiei, un prieten sau un îngrijitor care vă poate acorda ajutor în cazul în care simţiţi ameţeli sau leşinaţi.

PREGĂTIREA INJECTĂRII CEPLENE

Pentru pregătirea unei doze de Ceplene veţi avea nevoie de următoarele:

 • 1 flacon de soluţie Ceplene (0,5 ml)
 • 1 seringă sterilă prevăzută cu ac
 • 1 pansament cu alcool

Metoda

1. Scoateţi un flacon din cutie. Verificaţi data de expirare (EXP) de pe eticheta flaconului.

2. Nu utilizaţi flaconul dacă s-a depăşit ultima zi a lunii înscrise pe flacon.

3. Spălaţi-vă bine mâinile cu apă şi săpun.

4. Verificaţi încă o dată eticheta flaconului pentru a fi sigur că luaţi medicamentul corect. Soluţia trebuie să fie limpede şi incoloră. În caz contrar, utilizaţi un alt flacon şi informaţi­-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

5. Îndepărtaţi capacul din plastic al flaconului, expunând capacul din cauciuc.

6. Folosiţi pansamentul cu alcool pentru a curăţa cauciucul. Nu atingeţi porţiunea respectivă cu mâinile.

7. Luaţi seringa sterilă. Observaţi numerotarea de pe marginea ei. Fiecare cifră (0,1, 0,2, 0,3 etc.) reprezintă a zecea parte dintr­un mililitru (0,1 ml). Cu acul acoperit, trageţi înapoi pistonul seringii lăsând aerul să pătrundă în seringă până la nivelul (numărul de mililitri) indicat de medic. Vezi Figura 1.

8. Scoateţi capacul acul. Cu flaconul aşezat pe o suprafaţă plană, introduceţi acul drept prin capacul de cauciuc în interiorul flaconului.

9. Apăsaţi pistonul seringii în jos pentru a injecta aer în flacon. Vezi Figura 2.

10. Apucând atât seringa cât şi flaconul, întoarceţi flaconul cu capacul în jos. Ajustaţi seringa în aşa fel încât vârful acului să ajungă cu puţin deasupra dopului din cauciuc, dar să atingă soluţia. Vezi Figura 3.

11. Trageţi încet pistonul înspre dumneavoastră pentru a încărca seringa cu lichid până la nivelul (numărul de mililitri) indicat de medic. Dacă apar bule de aer în seringă, împingeţi soluţia cu ajutorul pistonului încet înapoi în flacon şi extrageţi din nou soluţia.

12. Scoateţi acul din flacon. Nu lăsaţi seringa din mână şi nu lăsaţi acul să atingă vreun obiect.

13. Acoperiţi acul cu capacul din plastic Aşezaţi seringa pe o suprafaţă plată, curată.

14. S­-ar putea să rămână o mică parte din soluţie în flacon. Aceasta trebuie returnată farmacistului pentru a fi eliminată.

15. Verificaţi încă o dată seringa pentru a vedea dacă aţi încărcat cantitatea potrivită.

16. Luaţi seringa şi urmaţi informaţiile de la punctul „INSTRUCŢIUNI PENTRU INJECTARE”, de mai jos.

INSTRUCȚIUNI PENTRU INJECTARE

Doza de injectare este de obicei de 0,5 ml de două ori pe zi, cu excepţia situaţiilor în care medicul decide scăderea dozelor.

Pentru injectare veţi avea nevoie de următoarele:

 • 1 seringă pregătită pentru injectarea IL­2 (vezi prospectul pentru IL­2 şi indicaţiile medicului privind dozele).
 • 1 seringă pregătită conţinând Ceplene
 • Pansament(e) cu alcool.
 • Un cronometru sau un ceas cu secundar.
 • Un recipient rezistent la puncţionare, pentru a elimina în siguranţă seringile folosite.

Metoda

1. Aşezaţi­-vă comod, pe un fotoliu sau pat confortabil, bine iluminat, care să vă permită să vă rezemaţi la spate. Aşezaţi seringile pregătite anterior cu IL­2 şi Ceplene, precum şi pansamentul cu alcool pe o suprafaţă la îndemâna dumneavoastră. Pentru siguranţa dumneavoastră, este important ca în timpul şi după injectare să staţi întins pe o suprafaţă comodă.

2. Injectaţi IL­2 după cum aţi fost instruit.

3. Aşteptaţi 1 până la 3 minute.

4. Decideţi locul de injectare a Ceplene. Puteţi alege injectarea la nivelul părţii interne sau externe a coapselor, braţelor sau abdomenului. Ceplene şi IL­2 nu se injectează în acelaşi loc. De exemplu, dacă injectaţi IL­2 în braţul stâng, puteţi injecta Ceplene în coapsa dreaptă sau stângă, în abdomen sau în braţul drept. Schimbaţi de fiecare dată locul de injectare. Pentru locuri posibile de injectare, vezi Figura 4.

5. Descoperiţi porţiunea de piele la nivelul căreia v­-aţi decis că veţi injecta substanţa. Ştergeţi regiunea respectivă cu un pansament cu alcool. Lăsaţi zona respectivă să se usuce timp de 10 secunde.

6. Prindeţi o porţiune din pielea curăţată între degetul mare şi arătător, fără a strânge prea tare. Vezi Figura 5.

7. Ţineţi acul în poziţie verticală la 90° sau la un unghi de 45° faţă de piele şi inseraţi acul în piele cât de mult posibil printr­-o mişcare rapidă. Acul trebuie inserat sub piele fără să pătrundă prin vase de sânge. Vezi Figura 6.

8. Retrageţi uşor pistonul. Dacă apare sânge, înseamnă că acul a pătruns într­-un vas de sânge şi injectarea cu Ceplene trebuie oprită. Retrageţi seringa şi aruncaţi­-o conform instrucţiunilor de eliminare. Pregătiţi o nouă doză de Ceplene şi începeţi procedura de la început, chiar dacă au trecut mai mult de 3 minute de la injectarea IL­2.

9. Observaţi numerotarea de pe marginea fiecărei seringi. Fiecare cifră (0,1, 0,2, 0,3 etc.) reprezintă a zecea parte dintr-un mililitru (0,1 ml).

10. Apăsaţi pistonul şi injectaţi o zecime de mililitru (0,1 ml) pe minut sau mai lent, conform recomandărilor medicului. Vezi Figura 7.

11. Nu injectaţi Ceplene sub nicio formă mai rapid sau dintr-o dată.

12. În momentul în care seringa s-a golit, retrageţi acul din piele.

13. Aplicaţi o presiune uşoară cu pansamentul cu alcool peste locul de injectare, fără a freca locul respectiv.

14. Rămâneţi întins timp de 20 de minute după injectarea Ceplene.

15. Eliminaţi (aruncaţi) seringa în recipientul rezistent la puncţionare, conform instrucţiunilor.