floricele de porumb


Ce poate fi mai inofensiv decît nişte banale floricele de porumb?

Copil fiind, mergeam cu părinții duminica la bunici, la țară. Bunica tăia imediat un pui de găină mai trupeş, că deh, avea oaspeți de seamă, de la oraş. Care oaspeți observau de fiecare dată cu (prefăcută) mirare cum, la doar cîteva zeci de kilometri distanță, găina avea un alt gust decît surata ei de la oraş. Adică de la Avicola.

Uneori făceam floricele. Porumb din siac, foc la vatră cu lemne, un ceaun mare de tuci, ulei de la băcănie şi un vîrf de sare. Totul stropit cu apă proaspătă din fîntînă.

Astăzi nici măcar de puiul de Avicola nu mai avem parte, necum de ruda sa mai săracă de la țară. A fost şi el la rîndul lui gonit de o altă rudă, ceva mai îndepărtată, o apariție mult mai cosmopolită şi mai “picantă”. Venită tocmai din America, din județul Kentucky.

Nici floricelele nu mai sînt ce erau odată (şi nu sînt nici pe departe singurul exemplu). Acum le zicem popcorn, vin gata ambalate la pungă şi se prepară ca atare la cuptorul cu microunde.

Să citim şi eticheta “produsului”:

 

Popcorn sau floricele? (sursa: www.wikipedia.org)

Popcorn cu caramel pentru cuptorul cu microunde

Ingrediente: porumb, ulei vegetal, amidon modificat, aromă, colorant (E 160c, E 150c, E 162, E 153), îndulcitor (E 955), acid alimentar (E 330).

Aproape că nu se mai vede porumbul dintre atîtea E-uri.

Să ne mai întrebăm atunci cu (prefăcută) mirare de ce sînt tot mai mulți oameni diagnosticați cu cancer de colon, în special în SUA, acolo de unde am împrumutat dealtfel şi numele simandicos? Sau, poate mai citim o dată eticheta?

Poftă bună!


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0 thoughts on “floricele de porumb